Össeby garns kyrka har ett stort arbete för asylsökande unga. Foto: Läsarbild Josefin Wahlberg Vannérus

Hjärtkampanjen fortsätter i Brottby

I det så kallade juluppropet kräver nu Sveriges Kristna Råd en humanare migrationspolitik. – Vi möter dagligen både asylsökande barn och vuxna som inte mår bra, säger Elisabet Munro, kyrkoherde i Össeby församling. Samtidigt fortsätter Brottbyborna att stötta nyanlända med hjärtan utanför den eldhärjade paviljongen för flyktingar.

  • Publicerad 08:59, 16 dec 2016

Just nu läggs sista handen vid renoveringen av paviljongerna i Brottby för nyanlända flyktingar. När Mitt i tittar förbi berättar en hantverkare att en fläkt just nu torkar ut golvet i en av lägenheterna som fått en fuktskada.

De då helt nybyggda paviljongerna brändes 30 oktober och hindrade därmed inflyttning av nyanlända flyktingar.

Sedan dess har Brottbyborna stöttat de flyktingar som bor i orten genom att hänga upp hjärtan på stängslet utanför paviljongerna. På hjärtanas står saker som ”Välkommen till Brottby”.

Hjärtan på staketet.

– Vi har sagt att de som tycker att det är fel att bränna ner paviljongerna kan sätta upp ett hjärta, säger Josefin Wahlberg Vannérus, initiativtagare till kampanjen.

Många hjärtan har satts upp. Men många har också rivits ner.

Ingen vet vem som river ner dem. Ögonvittnen berättar att de sett folk som inte bor i området plocka bort uppsatta hjärtan.

I Brottby har engagemanget för nyanlända varit stort. Bland annat har Svenska kyrkan Brottby, Össseby församling verksamhet för asylsökande ungdomar.

Josefin Wahlberg Vannérus jobbar i församlingen. Hon bjöd in asylsökande till  kyrkans traditionella luciafirande. 25 flyktingar fick se ett luciatåg för första gången i sitt liv tillsammans med de andra kyrkbesökarna.

– Kyrkan var knökfull och efteråt drack vi glögg på kyrkbacken, berättar hon.

Samtidigt märker församlingen hur den strängare migrationspolitiken påverkar asylsökande i Brottby och Vallentuna.

– Vi möter dagligen både asylsökande barn och vuxna som inte mår bra. Det är inte bara lagen som stramats upp, utan också myndigheternas tolkning av den, och det har förstås påverkat hur de tas emot här i Vallentuna också, berättar Elisabet Munro, kyrkoherde i Össeby församling.

Össeby församling är del av det så kallade Juluppropet. Initiativet till Juluppropet har tagits av Sveriges Kristna Råd som samlar landets alla kyrkor. Tillsammans kräver nu kyrkorna en humanare migrationspolitik.

– Vi vill förmedla hopp till alla nyanlända och ensamkommande unga vi möter. De ska känna att det finns en plats för dem, en framtid här i Vallentuna. Jag vill uppmana alla att skriva på uppropet!säger Elisabet Munro.