Hjärtbyn i Brottby har blivit med skulptur

Paviljongerna för nya svenskar, i Brottby, drabbades av bränder. Då kände Josefin Wahlberg Vannérus att hon ville visa att det finns människor som känner kärlek i stället för hat. Hon och många andra satte upp hjärtan i byn. Nu har hjärtana blivit till ett monument.

  • Publicerad 15:16, 12 apr 2017

"Barn är så bra på kärlek, det är naturligt för dem."

– Hjärtana revs ner och sattes upp, de har fyllts på hela tiden. När bygget var klart började de ta bort staketen där hjärtana satt, och det var så sorgligt att alla de här hjärtana som tillverkats med sådan omsorg skulle slängas, säger Josefin Wahlberg Vannérus, kommunikatör och projektledare för Össeby församlings integrationsarbete.

Sagt och gjort, hon kontaktade kommunen som gick med på att ”hjärtbyn” skulle få behålla de staket som hade hjärtan på sig.

– Hela byn kallas för hjärtbyn nuförtiden, det är helt fantastiskt, tänk att en kärleksfull handling kan få döpa ett helt samhälle, säger Josefin.

De boende i hjärtbyn involverades, liksom Forum Össeby och Brottby aktivitetsgrupp.

– Och flera av de ensamkommande tonårskillarna, som inte alls har med hjärtbyn att göra, kom och hjälpte till. Det var vuxna och barn, svenskar, eritreaner, afghaner och syrier.
Morfar Gunnar grävde en grop där gänget kunde hälla betong. Sedan formades staketet till en rund cirkel som stacks ner i betongen. Därefter var det grillning.

Men en sjuårig flicka tog på sig två andra uppgifter. För det första plockade hon tussilago att fästa på monumentet, eftersom hon inte hade något hjärta med sig. För det andra provcyklade hon de cyklar som Vallentunaborna skänkt till hjärtbyns barn.

– Direkt gav hon en stor kram till en flicka från Syrien som hon träffat förut. Barn är så bra på kärlek, det är naturligt för dem.

Det var i fredags eftermiddag som monumentet byggdes, när terrorattacken skedde inne i stan.

– Jag tänkte på att det kändes extra bra att vi planerat in aktiviteten just i fredags eftermiddag. Många ungdomar var oroliga, men vi kunde stå för tryggheten just då, säger Josefin.

Vill du träffa nya människor?

Nu har Össeby församling startat ”Forum café” på onsdagar i församlingshemmet. ”Alla är välkomna, nya kompisar, hjälp med läxor, svenskar och nya svenskar.” 16.30-18.30. (Obs, stängt den 19 april.)

I Kårsta finns sedan förut ”Tisdagar på kullen”. Då ordnas andakt, kyrkan är öppen och det finns ett café.