App. Den nya appen är en del i att minska risken för stroke, meddelar Region Stockholm. Foto: Mostphotos

Hjärtbesvär kan avslöjas med ny app

Läkare vid Danderyds sjukhus prisas för en app som personer ska kunna använda för att mäta sin hjärtrytm.

  • Publicerad 09:08, 21 okt 2020

Förra veckan prisade Region Stockholm två läkare från Danderyds sjukhus för en ny smartphone-app där privatpersoner ska kunna mäta sin egen hjärtrytm.

– Med den här metoden får patienten en diagnos snabbare, vården kan övervaka patienten i hemmet och risken för komplikation kan minska, säger Johan Engdahl, docent och överläkare, i ett pressmeddelande.

Kontrollerats i sjukhusmiljö

Applikationen fungerar så att patienten lägger ett finger mot kameralinsen på sin mobiltelefon, där blodflödet kan mätas. Användaren ska sedan kunna få ett besked om hjärtat slår normalt – eller om det slår oregelbundet.

Enligt pressmeddelandet har appen kontrollerats i sjukhusmiljö samt att en utvärdering med patienter pågår. Gruppen som hittills har testats har haft en medelålder på 70 år.

– Det talar för att metoden kan användas inom de flesta grupper som skall utredas för sin hjärtrytm, säger Jonatan Fernstad, läkare Hjärtkliniken, som har tagit fram appen tillsammans med kollegan Johan Engdahl.

Totalt ska man ha gjort 18 000 mätningar i hemmen.

Ungefär 370 000 personer i Sverige lider av förmaksflimmer. Målet med appen är att tidigt kunna identifiera symptom, följa upp dessa på sjukhuset och minska risken för stroke, skriver Region Stockholm.