Harmoniskt. Det japanska ordet aikido betyder ungefär ”vägen att genom kraft och energi och samarbete nå harmoni”.

Hjärngympa på Sätras aikidoklubb

Hallå där Åke Bengtsson, aikidoinstruktör på Lilla Nakaima Aikidoklubb i Sätra. Vilka är ni och vad gör ni?

  • Publicerad 12:07, 23 maj 2016

– Vi är en aikidoklubb som har bedrivit träning för barn, ungdomar och vuxna i tio år nu. Klubben är ett samarbete mellan Sätraskolan och föreningen Lilla Nakaima. Ordförande för klubben är jag, Åke Bengtsson och jag jobbar även i Sätraskolan som fritidspedagog. Efter fritids börjar barnträningen, så barnen kan gå direkt från skolan och ha träning.

Vad har ni på gång?

Just nu håller vi på och avslutar för terminen och då jobbar ungdoms- och vuxengruppen extra mycket med gradering, ett test man utför för att kunna få nästa grad. Målet är att en dag få svart bälte i aikido. Innan sommarlovet ska vi även ha en grillfest för att fira den här terminen tillsammans.

Vad skiljer aikido från ­annan kampsport?

– Det som skiljer aikido från andra budo- och kamp­sporter är att vi inte tävlar mot varandra utan jobbar tillsammans i olika samarbetsövningar. Sporten handlar om att utveckla sig själv. Det är en mjuk träningsform som passar alla åldrar. Vi arbetar mycket med koordinationsövningar mellan höger och vänster hjärnhalva, vilket är mycket bra för hjärnans utveckling. I barngruppen utför vi även mycket kullerbyttor och även lek, vilket vi anser är viktigt i den åldern.

Vad betyder det japanska ordet aikido?

– Ordet Aikido är en sammansättning av tre japanska skrivtecken: ai som betyder harmoni och samarbete, ki som betyder kraften eller energin och do som betyder praktiserande av vägen. Så man kan säga att aikido betyder ”vägen att genom kraft och energi och samarbete nå harmoni”.