Aktiviteter. En av aktiviteterna var fika i Täbys natur, hjälporganisationerna i Täby jobbar mycket med aktiviteter för de som kommer från Ukraina och kriget. Foto: Privat

Hjälp i krisen: Fler volontärer behövs i Täby

Under förra veckan så kom de första ukrainaska medborgarna till boendet Kemistvägen 30. Nu pågår arbetat med att hitta fler platser i kommunen, samtidigt som volontärer jobbar stenhårt med mottagandet.

  • Publicerad 11:28, 5 apr 2022

De kommer från en akut situation,

Det snabbt ökande antalet ukrainska flyktingar ställer höga krav på Täby kommun. Nu har de första personerna från Ukraina kommit till Täby.

Bland de första som de möter när de kommer till Täby är hjälporganisationerna. Röda Korset, En utsträckt hand och kyrkan och Täby kommun samverkar för att de som kommer ska känna sig välkomna.

– Det vi arbetar med nu vad vi kallar ”promenad och svenska grupper”, där vi visar runt i Täby, var de kan handla mat, hitta till apoteket och till biblioteket. Vi tar dem till lekplatser och visar promenadstigar bland annat, säger Agneta Rognli, ordförande för Röda Korset i Täby.

De kom i två omgångar.

– De första kom direkt från polska gränsen. Den andra gruppen hade befunnit sig på migrationsverket mottagning i Hägersten innan de kom hit, säger Lennart Kranz som arbetar med mottagandet i kommunen.

Enligt kommunen är en tredjedel av de som kommer till Täby barn.

– De kommer från en akut situation, och mår givetvis väldigt olika. Vi försöker att ha volontärer på plats någon tid varje dag för att finnas till för frågor och eller bara prata.

Söker fler volontärer

Agneta Rognli berättar att det är många som just nu vill hjälpa till, men behovet kommer växa. Dels för att fler människor kommer till kommunen, men även för att de andra verksamheter ska kunna fortsätta som vanligt, till exempel seniorverksamhet.

–  Vi behöver fler volontärer för att planera framåt. Om man vill hjälpa till kan man kontakta oss. Då kan man både bli volontär en kort period: under den kris vi har nu, eller längre, säger hon.

Hon uppmanar de som vill skänka saker att höra av sig innan.

– Då kan vi se vilket behov det finns, säger hon.

Just nu har drygt 100 flyktingar anlänt till Täby men kommunen har gjort plats på K30 för 130 personer.

Hjälp. Agneta Rognli, ordförande för Röda korset i Täby hjälpere till med mottagandet i Täby kommun. Nu söker organisationen fler volontärer. Foto: Privat

Boendet är deras första boende. Efter att de fått tidsbegränsade uppehålls- och arbetstillstånd enligt massflyktsdirektivet så kommer de att bli anvisade ett ankomstboende av Migrationsverket.

Kommunen undersöker fler sovplatser

Kommunen arbetar nu med att se över fler fastigheter som kan användas till temporära boenden.

– Vi har sett över möjlighet att aktivera fler boenden i Täby, vi har just nu runt 75 bäddar till, det är på olika platser i kommunen, i huvudsak före detta äldreboenden, säger Lennart Kranz.

Hur löser ni det om det kommer fler?

– Om volymen kommer upp i sådana mängder att vi inte kan lösa det med vårt eget fastighetsbestånd så får vi lösa det på annat håll, vi får se vad vi kan hitta för lösningar då, så som kyrkor, gymnastiksalar, säger han.

Vill du hjälpa till?

Skriv till Röda Korset eller en Utsträckt hand i Täby och Danderyd på

Man kan välja att vara volontär under en kort period under själv krisen om man vill.

Om man inte kan vara aktiv så går det att skänka pengar till organisationer som hjälper till i krisen.

Röda Korset uppmanar ingen till att lämna kläder vid Kemistvägen, då detta kan skapa merarbete för organisationen. Vill man ge kläder kan man höra av sig till dem i stället.

Visa merVisa mindre