Hittade sin stulna utesoffa – när grannen försökte sälja den

Råckstabon häpnade över fräckheten. Dagen innan hade hans fina utesoffa försvunnit från trädgården – och nu bjöds den ut till försäljning bara några kvarter bort i Bromma. Säljaren har nu åtalats, misstänkt för häleri.

  • Publicerad 05:00, 16 jan 2020

Det var i slutet av 2017 som Råckstabon upptäckte att en av hans utemöbler, en soffa av det exklusiva märket Grythyttan, försvunnit från hans trädgård. Till saken hör att flera av hans grannar hade blivit av med just utesoffor tidigare.

Svarade på annonsen

Mannen polisanmälde stölden, men nöjde sig inte med det. Han började också hålla koll på köp- och säljsajten Blocket – och det blev bingo direkt. Redan dagen efter stölden dök en annons upp där en soffa av precis samma slag erbjöds för 5 000 kronor.

Han lät en kompis svara på annonsen via sms, och fick på så sätt se bilder på soffan som hade vissa särskilda kännetecken. Det rådde ingen tvekan: det var Råckstabons soffa.

Fick syn på sin egen soffa

På chans begav sig mannen till den angivna adressen, och fick efter en stund se hur två män bar ut hans soffa ur lägenheten, enligt åtalet. De ställde möbeln utanför dörren, varpå de åkte därifrån.

Råckstabon ringde polisen som kom till platsen och tog soffan i beslag.

Polisutredningen visar att samme säljare tidigare ska ha annonserat ut flera andra stolar, bord och soffor av märket Grythyttan till försäljning.

Förnekar brott

I förhör uppger säljaren att han ägnade sig åt att köpa gamla möbler för att renovera dem och sälja vidare. Den aktuella soffan hade han köpt på Värmdö, men han inte mindes av vem.

Åklagaren tror honom inte, utan har nu åtalat mannen och hans sambo vid Solna tingsrätt för häleri.