Hit kommer 800 hemlösa – varje dag

Snöovädret har lett till en akut situation för Stockholms hemlösa. Nu larmar flera organisationer och församlingar om ett skriande behov av kläder, mat och sovplatser. – I praktiken finns ingen tak över huvudet-garanti, säger Kavian Ferdowsi, grundare av organisationen Hemlösa.se.

  • Publicerad 16:59, 28 feb 2018

Iskyla, blåst och snöfall. Den senaste veckans väder har slagit hårt mot Stockholms hemlösa.

På Hemlösa.se, en icke-vinstdrivande hjälporganisation för bostadslösa, menar man att behoven är akuta.

– För vissa handlar det om en 20-lapp till ett toalettbesök. Andra behöver hjälp med att laga sina trasiga kläder. Det här är personer som är utomhus hela tiden, säger grundaren Kavian Ferdowsi.

I Hemlösa.se:s lokaler finns ett enormt förråd med mat. Foto: Pekka Pääkkö

”Händerna är kalla som stenar”

Varje dag organiserar han och organisationens volontärer matutdelningar för omkring 800 hemlösa i Stockholm. Vid den dagliga frukostutdelningen på Vasagatan samlas omkring 100 personer, året om.

– Många kommer redan en timme innan för att köa. När jag möter dem och tar i deras händer är de kalla som stenar. Jag kan inte beskriva det med ord, säger Kavian Ferdowsi.

Mellan 2008 och 2011 levde han själv som hemlös. Sov på bänkar, i trappuppgångar och hos vänner.

Nu driver han världens första kulturcentrum för hemlösa på Tegelbacken 4 i city.

Kavian Ferdowsi, grundare. Foto: Pekka Pääkkö

Kritiserar Stockholms stad

I lokalerna, som ligger vägg i vägg med ett av stans lyxigaste hotell, anordnas 19 aktiviteter varje vecka. Här finns massage, tvättstuga, bibliotek, frisör, datakurser, vilorum och dusch. Allt går runt med hjälp av ideella krafter och donationer från privatpersoner.

– Vi arbetar för utsatta varje dag, hela året runt. Det räcker inte med att dela ut lunch på julafton eller några timmar i veckan om man vill hjälpa. Det krävs stenhårt arbete,  kreativitet och att man offrar sitt liv, säger Kavian Ferdowsi.

Han är kritisk till Stockholms stad, som han anser har vänt ryggen till stans hemlösa.

– Man pratar om en tak och över huvudet-garanti, men i praktiken finns ingen garanti. Det är bara kvinnor som får bostad och 97 procent av alla hemlösa är män. Om jag hade en procent av deras pengar skulle jag kunna utrota hemlösheten i Sverige på ett halvår. Men politikerna är inte intresserade.

Sylvester, 72, har funnit gemenskapen på hemlösas kulturcentrum på Tegelbacken. Foto: Pekka Pääkkö

Sylvester, 72: Det är en tuff värld

Sylvester Jansson, 72, tar en vilopaus i köket på kulturcentret på Tegelbacken. Efter en skilsmässa och flera konkurser blev han hemlös i sin egen stad.

– Det var chockartat i början. Helt plötsligt var jag en av de som sov på Centralstationen. En gång blev det så mörkt att jag ställde mig framför tunnelbanan. Men så kom jag att tänka på den stackars människan som körde tåget. Hur kul är det för honom? Jag vände och bad om hjälp istället.

För honom har gemenskapen i kyrkan och på kulturcentret varit livsavgörande. Han besöker ofta lokalerna på Tegelbacken för att få hjälp med mat, kläder och för att prata av sig.

– Här finns en gemenskap och Kavian, som är en varm och hjärtlig människa. Det är en tuff värld där ute och man behöver en liten knuff för att kunna klara sig själv. Alla behöver en plats där de kan känna sig som hemma, säger han.

Fakta

Så kan du hjälpa

Hemlösa.se

Swish-nummer: 123 173 29 32

Bankgiro: 544-0672

Bli månadsgivare: Klicka här

Stadsmissionen

Skänk pengar via Swish

Swisha valfritt gåvobelopp till Stockholms Stadsmissions Swish-nummer 9003518.

Skänk pengar via sms

  • SMS:a HEM till 72 980 så ger du 50 kr
  • SMS:a HEM100 till 72 980 så ger du 100 kr
  • SMS:a HEM200 till 72 980 så ger du 200 kr

Filadelfiakyrkan

En stående överföring kan göras till församlingens konto: Swedbank 8327-9 913 014 694-8

Det går också bra att skänka pengar till församlingens bankgiro: 476-1227

Visa merVisa mindre