Blir det samhällsstörningar efter exempelvis översvämningar eller cyberattacker ska medborgare kunna vända sig till trygghetspunkter på Kungsholmen.

Där ska man bland annat kunna ta del av information, ladda telefonen , värma mat och få mindre skador omplåstrade.

I våras berättade Mitt i att stadsdelsförvaltningen jobb­ade med att ta fram sådana kommunala trygghets­punkter på Kungsholmen.

Nu står det klar att det blir tre stycken och att de hamnar i Bolinderssalen vid Serafens vård- och omsorgsboende, i Essinge kyrka och S:t ­Görans kyrka.

– Det är tre ställen som är lätta för många att ta sig till, säger Rasmus Jonlund (L), ordför­ande i stadsdelsnämnden.

Trygghetspunkterna aktiveras i en krissituation eller om något är på väg att ske.

– Det kan bli ett ström­avbrott eller en stor kommunikationsstörning som inte går att förutse och då har vi beredskap att trycka på knappen för att snabbt komma i gång.

– Men det kan också vara så att man har mer tid att förbereda sig om vi ser att det är en ökad säkerhetsrisk eller ökad hotbild mot Sverige till exempel.

”Stå för dem”

Om det blir problem med vattenförsörjning som om­fattar större delar av Kungsholmen kommer man däremot att köra ut dricksvatten till andra och fler platser än trygghetspunkterna.

– Det kanske annars blir lite för långt för många att gå till trygghetspunkterna för att hämta vatten, säger Rasmus Jonlund.

I våras kom kritik från Socialdemokraterna i Stadshuset som tyckte att det tog för lång tid att ta fram trygghetspunkterna.

Rasmus Jonlund säger att det är svårt att bedöma vad som är lång eller kort tid i de här fallen, men han tycker att stadsdelen har gjort ett gediget arbete med att ta fram trygghetspunkterna och att beredskapen är god.

– Oppositionens kritik får stå för dem, men jag tycker att staden och alla tjänstemän har jobbat på så snabbt det går med det här.