Vårdcentralen. Barbro och Sofia på vaccinationsmottagningen under öppningsdagen. Foto: Anton Kyhlbäck

Hit kallas Danderydsbor till vaccinering

Idag öppnade en vaccinationsmottagning i Mörby centrum. ”Det är inte drop-in, utan bara för bokade tider” säger Camilla Lannefors.

  • Publicerad 15:01, 19 mar 2021

Under fredagen öppnade Danderyds vårdcentral en vaccinationsmottagning i Mörby centrum, på plan 3, i lokalen bredvid Åhléns.

Vid 10-tiden på förmiddagen hade flera redan varit här för att få vaccinet.

– Vi har haft redan haft cirka 15 stycken, säger Barbro på mottagningen till Mitt i.

Inte drop in

Camilla Lannefors, verksamhetschef och samordnare för vårdcentralerna, påpekar att det inte är en mottagning för drop-in.

– Till vaccinationsmottagningen välkomnas personer som fått en tid för vaccinering mot covid-19, säger Camilla Lannefors, verksamhetschef för Danderyds vårdcentral.

Fas 2 av har inletts

Nyligen avslutades fas 1 av vaccineringen i Danderyd, då personer på särskilda boenden samt vårdpersonal har erbjudits vaccinet.

I samband med det går man nu in i fas 2, då personer i riskgrupp och som är äldre än 65 år ska prioriteras.

Öppet tre dagar i veckan

Verksamhetschef Camilla Lannefors berättar att lokalen är inredd med tre bås för vaccinering. Det finns också en plats där besökare får vänta en stund efter att ha fått sin spruta.

Danderydsborna som kallas till mottagningen är de som är inskrivna på Danderyds vårdcentral i Mörby, Stocksunds vårdcentral och Djursholms vårdcentral.

I nuläget planeras mottagningen ha öppet tre dagar i veckan, vilket kan komma att ändras i takt med att leveranserna av vaccinet ökar eller minskar.

Vad är fördelen med en separat mottagning? 

– Detta ger oss möjlighet att bedriva säker vård genom att bland annat hålla de avstånd som gäller, säger Camilla Lannefors.

Mottagningen i Mörby centrum. Foto: Anton Kyhlbäck

Så går vaccinationen till

Du får vaccinet med en spruta i överarmen. Du får stanna kvar i 15 minuter efter att du har fått sprutan. Det är för att se att du mår bra.

Fram till den 9 april kommer personer som är födda 1951 och tidigare att få hem ett bokningsbrev. När du har fått det kan du boka via telefon, vårdcentralens app eller på 1177:s hemsida.

Källa: 1177

Visa merVisa mindre