I torsdags gled hon in över Saltsjön, till ljudet av kanoner som sköt salut. Ostindiefararen Götheborg ligger nu förtöjd vid Skeppsbron.

– Det var blött, blåsigt och en obeskrivlig känsla att segla skeppet i mitt hjärta in i min skärgård, säger kapten August Jansson.

Götheborg är en replik, alltså en kopia, av den ostindiefarare med samma namn som förliste utanför Göteborg 1745. Det nya skeppet började byggas 1995, enbart med dåtida material och metoder. Hon sjösattes 2003.

Vind i seglen

Det var sex år sedan hon seglade sist. På Skeppsbron har flera personer, gamla som unga, samlats för att få en glimt av skeppet.

Elva dagar tog resan från Göteborg. Syftet med seglatsen är att kontrollera att allt fungerar som det ska, inför nästa års sju månader långa expedition till Asien.

– Det känns fantastiskt att segla igen. Det var stormvindar, vindstilla och allt där emellan. Det har gått bra, säger August Jansson.

Målet med Asienresan, som går via Suezkanalen, är bland annat att stärka svensk-asiatiska handelsrelationer.

Expedition till Asien väntar

Nyfiken allmänhet är välkomna ombord på skeppet fredag–söndag. På land går det att se en utställning om Ostindiska kompaniet.

Pandemin har tyvärr gjort att färre än vanligt kan tas ombord och biljetterna är redan slutsålda. Förhoppningen är dock att fler biljetter kan släppas under helgen.

Skeppet ligger i Stockholm fram till 4 september klockan 14, då hon återvänder till Göteborg.