Kapten August Jansson menar att det är en fantastisk upplevelse att segla med Götheborg. Foto: Pekka Pääkkö

Historiskt skepp på besök i Stockholm

Ostindiefararen Götheborg har gjort sin första seglats på sex år och i torsdags lade hon till vid Skeppsbron. "Det känns fantastiskt att segla igen", säger kapten August Jansson.

  • Publicerad 14:01, 27 aug 2021

I torsdags gled hon in över Saltsjön, till ljudet av kanoner som sköt salut. Ostindiefararen Götheborg ligger nu förtöjd vid Skeppsbron.

– Det var blött, blåsigt och en obeskrivlig känsla att segla skeppet i mitt hjärta in i min skärgård, säger kapten August Jansson.

Götheborg är en replik, alltså en kopia, av den ostindiefarare med samma namn som förliste utanför Göteborg 1745. Det nya skeppet började byggas 1995, enbart med dåtida material och metoder. Hon sjösattes 2003.

Svårigheter med att finansiera underhåll och resor gjorde att Götheborg från 2015 blev liggandes i Göteborgs hamn i sex år. Foto: Pekka Pääkkö

Vind i seglen

Det var sex år sedan hon seglade sist. På Skeppsbron har flera personer, gamla som unga, samlats för att få en glimt av skeppet.

Elva dagar tog resan från Göteborg. Syftet med seglatsen är att kontrollera att allt fungerar som det ska, inför nästa års sju månader långa expedition till Asien.

– Det känns fantastiskt att segla igen. Det var stormvindar, vindstilla och allt där emellan. Det har gått bra, säger August Jansson.

Målet med Asienresan, som går via Suezkanalen, är bland annat att stärka svensk-asiatiska handelsrelationer.

Expedition till Asien väntar

Nyfiken allmänhet är välkomna ombord på skeppet fredag–söndag. På land går det att se en utställning om Ostindiska kompaniet.

Pandemin har tyvärr gjort att färre än vanligt kan tas ombord och biljetterna är redan slutsålda. Förhoppningen är dock att fler biljetter kan släppas under helgen.

Skeppet ligger i Stockholm fram till 4 september klockan 14, då hon återvänder till Göteborg.

"Det är helt magiskt. Jag blir tårögd", säger expeditionsansvariga Kristoffer Bennis om att Götheborg seglar igen. Foto: Pekka Pääkkö

Med på seglatserna är ett 70-tal personer, av dem är 20 professionell besättning. Resten är allmänhet som kan ansöka om en plats. Foto: Pekka Pääkkö