Eriksdalshallen väntas bli fullsatt, 1 800 åskådare, på derbyt i Handbollsligan. Foto: Mostphotos

Historiskt handbollsderby i Eriksdalshallen

Ända sedan AIK tog över Ricoh HK:s plats i Handbollsligan i våras har det snackats om derbyt mellan rivalklubbarna Hammarby och AIK. På onsdag, den 19 september, är det dags. Och det väntas bli fullsatt, 1 800 åskådare, i Eriksdalshallen.

  • Publicerad 08:27, 14 sep 2018

– Det kommer att bli ett jäkla drag och det ska bli kul att spela inför fullsatta läktare och massor av hammarbyare, säger Kevin Johansson Eggan, mittsexa i hemmalaget.

Kevin Johansson Eggan, ny mittsexa i Hammarby. Inför derbyt mot AIK har Bajen en seger och en förlust i Handbollsligan. AIK har bara hunnit spela en match, som man förlorade. Foto: Privat

För Kevin, och för högersexan Tobias Rosengren, har matchen ytterligare en dimension. Båda spelade i Ricoh HK förra säsongen och stommen i laget är kvar, nu när klubben har slagits ihop med AIK och tagit storklubbens namn.

”Extra skönt att få fira en seger”

– Ja, de flesta är kvar så det är klart att man blir taggad och vill vinna extra mycket. Under matchen kommer jag nog inte att tänka så mycket på att jag spelar mot mina gamla lagkamrater, men efter blir det ju extra skönt att få fira en seger, säger 24-årige Kevin Johansson Eggan.

Han började spela handboll i Haninge HK och hamnade i Solnaklubben Ricoh via IK Bolton. I och med bytet till Hammarby har Kevin, som bor i Sköndal, närmare till träningar och hemmamatcher. Men det var inte huvudskälet när han valde att ansluta till Bajen.

”Kände mig hemma direkt”

– Nej, när Hammarby hörde av sig kände jag att det kanske var läge att prova något nytt. Och när jag kom ner på träning så kände jag snabbt att det var ett bra beslut, jag kände mig hemma direkt.

Och att Ricoh blev AIK – spelade det in?

– Nja, men det är så klart skönt att slippa dra på sig en AIK-tröja!

På onsdag lär den 196 centimeter långe och 97 kilo tunge linjespelaren dock inte kunna undvika att komma nära de svartgula tröjorna. Han spelar på linjen, med stort ansvar i försvaret, och där brukar det bli tätt och många tuffa duster.

– Ja, jag är ju där på linjen och stångas och brottas.

Hur har det gått för dig hittills i Hammarby?

– Vissa träningsmatcher har gått helt okej, men jag har mer att ge. I Ricoh var det ett defensivt försvarsspel, här i Hammarby är det mycket mer offensivt. Det är en omställning och det tar lite tid att komma in i det.

Nära 500 såg träningsmatch i augusti

Kevin och de andra grönvita spelarna skötte försvaret riktigt bra när Hammarby mötte AIK i en träningsmatch för en knapp månad sedan. Hammarby vann med 24–19, inför nära 500 åskådare i Eriksdalshallen. På onsdag får vi se om de lyckas lika bra när poäng i Handbollsligan står på spel – och med nästan det fyrdubbla antalet åskådare på läktarna.

AIK-fansen hänvisas till bortasektion K, som är numrerad sittplats med 150 platser. Alla övriga sektioner är endast avsedd för Hammarbys publik. Matchen startar klockan 19.