Försvinner. Flygplanet Congo Queen på Vallentuna flygfält som bland annat varit nere i Normandie ska nu säljas. Foto: Hege Hellström

Historiskt flygplan i Vallentuna ska säljas

Flygplanet som varit en del av Vallentuna flygfält sedan 1991 är till salu. Detta eftersom Transportstyrelsen har beslutat om flygförbud för planet. Nu sörjer Vallentunas flygfantaster.

  • Publicerad 16:13, 29 aug 2019

Hösten 1991 flög Vallentunabon Åke Jansson sitt utländska, historiska flygplan Congo Queen till Vallentuna. Fyra år senare bildade han Vallentuna Aviatörförening för flygintresserade.

Därför har Åke ett flygplan på tomten i Vallentuna

Medlemmarna, som är särskilt intresserade av historiska flygplan, har kunnat flyga med Congo Queen inom föreningen och man har gjort flera gruppflygningar inom Europa.

– Alla i föreningen har varit jätteglada över det här. Det har betytt jättemycket, säger piloten och pensionären Åke Jansson.

Flygplanet står på Vallentuna flygfält idag och har blivit ett slags landmärke för orten. Men nu ligger det ute för försäljning.

Måste svenskregistreras

Enligt Åke Jansson beror det på att det amerikanskt registrerade flygplanet fått avgångsförbud. Det betyder att det inte får lyfta mer än en gång ut ur landet, för att exempelvis överlämnas till en ny ägare. Detta eftersom planet måste svenskregistreras, menar Transportstyrelsen.

– Ett luftfartyg som vistas stadigvarande i Sverige ska vara svenskregistrerat enligt luftfartslagen. Det är för att svensk myndighet ska kunna bedriva en effektiv tillsyn av luftfartyget, säger Lars Haglund, enhetschef för operatörer och luftvärdighet på Transportstyrelsen.

Beslutet fattades redan 2014, då flygplanet fortfarande var registrerat i Kongo. Efter det valde Åke Jansson att amerikansk-registrera planet, eftersom det enligt honom finns ett 50-tal andra utlandsregistrerade plan i Sverige som får flyga och för att det är så gott som omöjligt att svenskregistrera Congo Queen, menar Åke.

"Kostar miljoner"

– Det krävs en tekniskt ansvarig människa med mekanikerlicens där det specifika flygplanet måste vara inskrivet i licensen. Det finns ingen som har det för DC3:an, säger han.

– Sedan behöver man byta ut massa saker i planet som kostar flera miljoner. Man kan inte göra sådana ingrepp och fortfarande kalla det ett historisk flygplan.

Senare sökte Åke Jansson om dispens för att slippa svenskregistrera, vilket Transportstyrelsen avslog 2019.

– Nu är det 400 medlemmar som sitter hemma och är ledsna för att vi inte får ha vår flygmaskin, säger han.