Stora Torget. Enköping tappar ytterligare i ny ranking. Foto: Fredrik Gustafsson

Historiskt dåligt betyg för Enköping

I veckan offentliggjorde Svenskt näringsliv den årliga företagsklimatsrankingen. Mätningen där Sveriges företag har fått betygsätta sina hemkommuner. Årets ranking är, precis som fjolårets, ingen rolig läsning­ för Enköping.

  • Publicerad 15:52, 1 jun 2022

– Företagen vittnar om att de tycker att Enköpings kommun inte är så handlingskraftig som man skulle önska, bygglov och upphandlingar får också mycket kritik, säger Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.

På den sexgradiga skalan ger företagarna Enköpings kommun ett samlat betyg på 3,0. En försämring med 0,2 procentenheter jämfört med förra året. Aldrig tidigare har Enköping fått ett så lågt sammanfattande betyg av Enköpingsföretagarna.

Enkätundersökningen har genomförts sedan 2001. I mätningen får företagen bland annat svara på frågor om kommunens service och bemötande, dialogen med kommunens beslutsfattare och kommunens upphandlingar.

Enköping är dock inte den enda kommunen i Uppsala län som sjunker i mätningen. I länet är det bara Tierp har ökat sitt helhetsbetyg sen förra året. Fyra kommuner backar, Uppsala, Östhammar, Älvkarleby och så Enköping.

Tre kommuner står stilla och får samma betyg som förra året. Dessa är Håbo, Heby och Knivsta. Sammantaget sjunker helhetsbetyget för Uppsala län.

Chef. Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Uppsala. Foto: Ernst Henry Photography

Han söker lugnet vid vattnet

Nyheter Lars Wistedt står överst på Sverigedemokraternas valsedlar i kommunen. – Vi siktar på att ta plats i en styrande allians, berättar han över en kåsa te vid Haga Brygga.måndag 4/7 13:34