Historiskt beslut: Blågrönt styre i Solna

Miljöpartiet är inne i den politiska värmen. På måndagen klubbades nya blågröna majoriteten. – Vi är ganska överraskade själva, säger Bernhard Huber (MP).

  • Publicerad 10:36, 30 okt 2018

På måndagens fullmäktige stod det alltså klart. Miljöpartiet får vara med i Solnas styrande lag, och ett styre över blockgränsen är ett faktum.

– Nu får vi en stabil majoritet i Solna, konstaterar Pehr Granfalk (M), som under samma sammanträde omvaldes till kommunstyrelseordförande.

”Ganska överraskade”

Att Miljöpartiet bjudits in i alliansgemenskapen kanske fick en och annan att höja på ögonbrynet. Till och med partiet själva är lite förvånade, medger Bernhard Huber (MP).

– Vi gick till val på ett nytt styre och det blev det ju också, även om det inte var så här alla tänkte sig. Vi är ganska överraskande själva. Men det pågår liknande processer i Stockholm och i landstinget, och vi känner oss välkomna. Det är väldigt spännande att vara med i det nya samarbetet, säger Bernhard Huber.

Planerade för alliansminoritet

Alliansen har styrt Solna i 20 år. Men det gäller att vara pragmatisk i kommunpolitiken, menar Pehr Granfalk.

– Det är ett givande och ett tagande. Vi har haft bra, prestigelösa samtal, säger han.

Pehr Granfalk berättar att allianspartierna utgick från planen att styra i minoritet, och att lösningen att ta in Miljöpartiet kom till sent i förhandlingarna.

En avgörande faktor, enligt Granfalk, var Vänsterpartiets utspel om att fälla en alliansbudget. Vänsterpartiet ville skriva en rödgrön budget ihop med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Då knackade Miljöpartiet på vår dörr istället, säger Pehr Granfalk.

Budget

Utöver Pehr Granfalk och Bernhard Huber blir Marianne Gereben Damström (L), Magnus Persson (C)  och Samuel Klippfalk (KD) kommunalråd i Solna. Klippfalk var dock hemma sjuk vid fotograferingstillfället på måndagen. Arne Öberg (S) blir kommunalråd i opposition.

Om Miljöpartiet gör något grönt avtryck visar sig snart. På fredag presenteras den blågröna majoritetens gemensamma budget.