Några barn trycker sina näsor genom det stängel som ställs upp runt grävschakten i Stigbergsparken. Nyfiket följer de jakten på rester från det liv som en gång levts här.

– Vi håller på med en utredande utgrävning för att fastställa vad som funnits på platsen, säger arkeologen Philip Tonemar.

En utgrävning börjar egentligen vid skrivbordet, berättar han. Man tittar igenom kartor och arkiv för att få ett hum om vad som kan gömma sig i jorden.

https://www.mitti.se/nyheter/folj-med-halvvags-ner-till-t-banestation-sofia/reptjm!YMJjG2iKRdkFB1M0JpjRg/

Från trädgård till park

Förr i tiden, åtminstone från 1600-talets mitt, var Tjärhovsgatan längre och gick genom parken. Vid bergets fot låg flera småhus. Mot Folkungagatan låg trädgårdar.

Då hette kvarteret Crantzen, efter en Peter Crantz som ägde tomten.

På 1700-talet höll repslagare till här, och längs Folkungagatan låg repslagarbanan. Det var först vid förra sekelskiftet som det blev en park här, och 1919 fick parken sitt namn.

Det visar efterforskningarna i alla fall, menar Philip Tonemar.

– Det är spännande att se som det man läst sig till stämmer. Och till stor del har det gjort det, säger han.

Smått och gott

Bara 40 minuter in i första grävet dök ett fynd upp – en kritpipa.

– Vi har hittat flera pipor från 1700-talet. Den stämpel som finns på dem tyder på att de är gjorda av Carl Wettervik, vars pipor är vanliga här i staden, säger Philip Tonemar.

Förutom pipor har det bland annat hittats både svenskt och kinesiskt porslin, en parfymflaska, blomkrukor, djurben, och ett klackjärn.

– Det verkar också som att de ägnat sig åt spel och dobbel här, vi hittade spelbrickor och en tärning, säger Philip Tonemar.

Än är det inte klart vad som odlades i trädgårdarna, men en arkeobotaniker har tagit jordprover för att ge ett svar på den frågan.

I fem dagar håller utgrävningen på, och majoriteten av det som hittats kommer att hamna på Stadsmuseet.

Kommer bli byggarbetsplats

Utgrävningen är en del av projektet med att bygga en ny tunnelbanelinje genom Södermalm. I Stigbergsparken ska upp- och nedgången till station Sofia ligga.

– Det är en stor station som byggs här, så ytorna måste göras om. Men en hel del grönska kommer att vara kvar, säger Emma Sahlman, pressansvarig för Nya tunnelbanan.

I vinter sätter byggarbetet i parken igång. Först ska Ellevio börja fixa med ledningar, och det kommer pågå i ungefär två, tre månader. Ett körfält på Folkungagatan stängs av under perioden.

– Som det ser ut nu blir parken ett arbetsområde i februari nästa år. Så är det till ungefär 2026. Sedan ska Stockholm stad göra i ordning parken, säger Emma Sahlman.

Den nya stationen öppnar 2030.

https://www.mitti.se/nyheter/det-har-hander-med-nya-tunnelbanan-i-host/reptjf!H6krGmZmhd@brM6Kk75k@A/

https://www.mitti.se/nyheter/klubbat-sa-har-blir-nya-t-banan-i-stockholm/repsbr!1xDXuemDlSApV44y0JHzQ/