Historisk succé för Norrort Baskets ungdomar

För första gången någonsin har alla fyra ungdomslagen i Norrort Basket – DU17, HU17, DU19 och HU19 – tagit sig vidare till steg 3 i USM som avgörs nästa helg, den 16–18 mars. En plats i finalspelet Final Four, som spelas i Norrköping den 20–22 april finns i potten.

  • Publicerad 14:45, 8 mar 2018

– Något eller ett par av lagen brukar nå steg 3, men det här är första gången som alla fyra tar sig dit. Jag har svårt att peka på några exakta orsaker till att det har gått så bra i år, men väldigt roligt är det förstås, säger Angelica Gabrielsson, klubbens sportchef.

Täby och Djursholm blir Norrort

Lokaltidningen Mitt i berättade nyligen om Täby Baskets U15-killar som bara är ett steg från USM:s Final Four. Lika bra har det alltså gått för de äldre ungdomslagen i Norrort Basket, där spelarna från Täby Basket och Djursholm Indians slås ihop till ett gemensamt lag från det året de går ut 9:an.

De båda klubbarna beslutade 2013 att gå samman och ha gemensamma lag från U17 och upp till A-lag.
– Samarbetet har funkat väldigt bra. Det är ett sätt att behålla så många som möjligt i en ålder då trupperna ofta tunnas ut annars, säger Angelica Gabrielsson.
Extra bra har det alltså gått för ungdomslagen den här säsongen, då alla fyra har nått steg 3 i USM.

Hemmaplan för DU17 och HU17

HU17 och DU17 spelar steg 3 på hemmaplan, i Byängshallen, med Norrort Basket som arrangör. Angelica Gabrielsson önskar att få se välfyllda läktare.
– Mest blir det väl föräldrar och andra omkring lagen som kommer, men vi hoppas på att kunna fylla Byängshallen.
Norrort HU17 får möta KFUM Central, Nässjö och Malbas. Lagets coach Hans Sanne ser det som en tuff utmaning, men har gott hopp om att man ska bli etta eller tvåa i gruppen och avancera till Final Four i Norrköping.

Killarna i Norrort Basket HU17 får möta KFUM Central, Nässjö och Malbas i steg 3 i Byängshallen. Foto: Idrottsfoto.com

HU19 jagar gruppseger i Solna

Tjejerna i Norrort DU17 ställs mot Luleå, Marbo och Uppsala, och även där är det topp två som gäller för att nå Final Four.
För Norrort HU19 är det gruppseger som gäller då deras steg 3 avgörs i fyra olika trelagsgrupper. Norrort spelar i Vasalundshallen i Solna där de möter AIK Basket och Östersund.

Norrort Basket HU19 är piskade att vinna sin grupp i steg 3 för att nå Final Four i USM. Foto: Idrottsfoto.com

Det är en tuff lottning då Östersund ses som förhandsfavorit till USM-guldet tillsammans med Luleå, men Norrort satsar givetvis på gruppseger.

”Förutsättningarna är enkla”

I laget finns två landslagsspelare i Marcus Linnarsson (född –00) och Gustaf Tjernberg (född –99). Utöver dem finns flera spelare som var med och vann Stockholmsserien förra säsongen och samtliga i truppen är med och tränar med Norrorts seniorlag, antingen i Basketettan eller i division 2.
– Förutsättningarna är enkla, det gäller att vinna gruppen för att ta sig vidare, säger lagets coach Anders Lemmeke.

DU19-tjejerna åker till Uppsala

Tjejerna i Norrort DU19 åker till Uppsala för att spela steg 3. Där väntar matcher mot AIK Basket, Alvik och Uppsala. De två bästa i gruppen kvalificerar sig för Final Four.

Norrort Basket DU19 ställs i USM:s steg 3 mot AIK basket, Alvik och Uppsala. Foto: Idrottsfoto.com

– Det blir en stor utmaning för tjejerna, men vi går in i steg 3 med en stor hunger att spela – och att spela för att vinna, säger lagets coach Mattia Guarenghi.

Särskilt tufft för DU19 och HU19

Störst möjlighet att nå Final Four har DU17 och HU17, tror Angelica Gabrielsson.
– Realistiskt sett har de störst chans. I U19 är konkurrensen väldigt stark med många starka föreningar, sådana som kontinuerligt har lag på väldigt hög nivå, säger hon.