Carina Nilsson, rektor och Julian Stubbs vid Sigtuna Humanistiska Läroverk. Foto: Stefan Källstigen

Historien om SSHL:s aula blir fotobok

Den första mars 2021 brann SSHL:s aula ner till grunden men minnet av den nästan 100-åriga byggnaden lever vidare. På årsdagen av branden ges en fotobok om aulans långa historia ut.

  • Publicerad 09:36, 2 nov 2021

Vi kommer att göra avstamp i det tråkiga som har hänt och vända det till något positiv.

Från entrén till Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL, ser man ut över Mälarens klara vatten och de färggranna träden i höstens alla färger längs vattenbrynet. Men det har man inte alltid gjort. Där, på andra sidan vägen, stod förut skolans aula i nästan hundra år.

Den första mars i år brann aulan ner till grunden till skolans, elevernas och anhörigas sorg.

– Jag kommer ihåg att jag på morgonen var ute och gick med hunden och helt plötsligt såg jag en rökpelare. Och jag såg inte bara röken, jag kunde känna lukten av branden, säger Julian Stubbs som är styrelseordförande för det bolag som kommer att trycka boken.

Tog studenten i somras

Julian Stubbs bor på Munkholmen, någon kilometer från aulan men kunde ändå känna röken den där morgonen. Julians son tog studenten där i somras och de båda känner mycket både för skolan och aulan. Tillsammans bestämde de sig för att göra något för att hedra den anrika byggnaden.

– Ingen ville egentligen att branden skulle bli det sista som aulan är ihågkommen för. Så vi ville göra något speciellt. Först tänkte vi bara att vi skulle samla in foton på en Facebookgrupp men sedan bestämde vi oss för att göra en minnesbok, säger Julian Stubbs.

Minnesbok

Julian har en reklambyrå, via den kunde boken tryckas. Den kommer att kombinera den mytomspunna byggnadens officiella historia med människors egna minnen från aulan genom åren. Tidigare och nuvarande elever och andra partners till skolan har bjudits in att bidra med bilder och minnen.

– Vi är oerhört tacksamma för att den här boken blir av. Själva hade vi inte haft den ekonomiska kraften att trycka boken. Det här kommer bli så fint, säger Carina Nilsson som är rektor på SSHL.

Symbol för SSHL

Aulan var på många sätt en symbol för skolan. Här har eleverna samlats på traditionella möten, avslutningar och annat skoj som skolan har arrangerat. Men aulan var inte alltid en aula. I tidiga år var den en idrottshall, vilken syns på omslaget av boken.

Alla som har en koppling till aulan var i chock dagen den brann ner. Trots det kan skolan nu se framåt med förhoppning att göra något ännu större.

– Vi kommer att göra avstamp i det tråkiga som har hänt och vända det till något positiv. Vi ser det som att vi har kraften att gå vidare, säger Carina Nilsson.

Hon berättar att många hörde av sig dagen för branden. Boken ser hon som en symbol för den historiska styrkan och gemenskapen på skolan som aulan står för.

Släpps 1 mars

I boken kommer inte några bilder från branden att vara med då de inte ville att aulan skulle förknippas med den.

– Möjligen blir den sista bilden en grå sida med en kort vit text. Det gråa får symbolisera röken, säger Julian Stubbs.

Carina Nilsson berättar att det snart blir officiellt vad som ska ske på platsen där aulan en gång stod. Klart är att det inte ska vara en tom plats. Preliminärt boksläpp är satt till den första mars 2022, troligtvis med releasefest på skolan.

De ligger bakom boken:

SSHL:

Eva Nilsson-Lindin, lärare 1977-2017
Jeanette van Reis, student 1968, vice ordförande Förbundet Sigtunafördettingar
Marika Wäreborn, student 1985, ekonomi och alumnkontakter.

Reklambyrån Up there everywhere:

Julian Stubbs - Styrelseordförande
Bianca Ungerth - Projektledare
Peter Langer - Art Director
Malena Lagerhorn - Copywriter
Annika Lagerhorn - Copywriter

Visa merVisa mindre

L: ”Sigtuna ska bli bästa skolkommunen”

Nyheter Val. Skola och trygghet högt på dagordning Trygghet, äldreomsorg och bostadspolitiken blir heta ämnen inför valet enligt Liberalernas Pernilla Bergqvist.torsdag 25/11 13:07

Bedrägerier mot äldre ökar i Sigtuna

Nyheter Luras. Verbala tjuvar försöker blåsa äldre En bedrägerivåg som svept över norrort har även nått Sigtuna. Flera äldre i kommunen har blivit uppringda av misstänkta bedragare.tisdag 23/11 11:52

Coronarapport: 57 coronafall i Sigtuna

Nyheter Testning. Alla uppmanas testa sig igen, meddelar FHM. Folkhälsomyndigheten inför vaccinpass och rekommenderar vaccinerade att testa sig igen, efter ökad smittspridning. I Sigtuna kommun ökar smittan något igen.fredag 19/11 9:58