Gammal kåkstad. Fritidsområdet i Täby kyrkby har förfallit. Nu är kvarlevorna fällor för nyinflyttade barnfamiljer. Foto: ROLF ANDERSSON

Historien om spökstaden mellan Täby och Vallentuna

Ett skogsparti precis i utkanten av Byle i Täby Kyrkby, och Gävsjövägen i Vallentuna gömmer något oväntat - ett tiotal tomma och övergivna hus bildar ett litet mystiskt område. Men varför vet så få om det? Och varför har de boende övergett sina hem?

  • Publicerad 16:44, 20 apr 2017

Ett stenkast bort från från 10-miljonersvillorna i Täby kyrkby finns resterna av ungefär tio stugor, brunnar, flaggstänger och små jordkällare. Flera av hustaken har fallit in, något hus har fallit ihop helt, de blommiga tapeterna börjar lossna från väggarna och många av fönstren är sönderslagna.

Husen är öde, obebodda och nedgångna. Men kvar finns flera detaljer som vittnar om en helt annan tid. Hammocken som står på en av verandorna, stekpannan som fortfarande står kvar i ett kök, ett par gamla skor och spår efter välskötta trädgårdar berättar att här har bott folk som tagit hand om sina hem.

Foto: Lotten Engbom

Men var är de idag? Och varför har de lämnat kvar husen fyllda med prylar och minnen?

En hörsägen säger att det var statligt anställda som fick lov att slå upp en stuga på marken. Men det ska visa sig bli svårare än vad jag trott att få svaren kring de här stugorna.

Hembygdsföreningarna i Täby och Vallentuna blir mitt första försök, men i Vallentuna har de aldrig hört talas om att det skulle finnas gamla hus där.

Täbys hembygdsförening tipsar om två "Täby Kyrkby-experter". En av dem är Kerstin Gräns, som bott i Täby Kyrkby hela sitt liv.

– Jag kan inte påminna mig om sommarstugor där, men däremot var det mycket enkla, primitiva hus överhuvudtaget i Täby Kyrkby. Man bodde där permanent, men väldigt spartanskt. Vi fick inte kommunalt vatten och avlopp förrän 75, säger hon.

Kerstin Ferenius, som även hon vuxit upp i Täby Kyrkby, kan dock placera husen efter en stund.

– Täby trädgårdsstad kallar vissa det för nu, förr var det ett skogsområde med sommarstugor. Men de är väck nu, säger hon.

– Som barn och ung var jag där uppe i skogen och plockade lite bär och svamp och då såg jag de här stugorna. Det såg alltid ganska obebott ut.

Hon berättar att det gick en väg upp i närheten av området, Valhallavägen som finns än i dag. På den tiden var det en grusväg, och därifrån gick det stigar upp mot husen.

– Det var lite vid sidan om, hela området där uppe. Det beror på vilken ålder man var i, om man tyckte att det var spännande eller inte. Men det var lite ensamt, säger Kerstin Ferenius.

Något mer lyckas vi inte få fram så jag bestämmer mig för att åka ut och prata med grannar längs Gävsjövägen. Någon måste väl ha märkt av att det stod hus och bodde folk uppe i skogen?

Den första grannen vi stöter på vet inget om husets historia, men har ändå tänkt på området.

– Jag har aldrig varit med om att någon bara lämnat det så där rätt upp och ner. Det är märkligt.

Nästa försök blir en fullträff - den här grannen har bott här i snart 60 år och vet mycket väl vad vi pratar om.

– Det var ett arrende, så folk fick bygga små hus. Vad kan det ha varit, 50-tal någon gång, säger han.

Enligt honom var det en dam som ägde marken, och som arrenderade ut. Det visar sig senare vara numera bortgångna Eva Kristiansson (läs mer i texten bredvid).

– Det var sommarhus. Folk ville komma ut en bit, men hade inte råd att köpa tomt, utan arrenderade för att slå upp en liten stuga. De var inte bofasta här, utan det var mer som små kolonilotter, säger han.

– De gick upp längs Valhallavägen i Byle, där hade de också sommarstugor men som folk ägde. Vägen tog slut och sen gick det en bred stig som folk gick på.

Han berättar att det var välordnade boenden med välskötta trädgårdar, knegare som städat festade loss med en och annan nubbe.

När arrendena, som enligt grannen var skrivna på 50 år, gick ut lämnade hyresgästerna sina sommarstugor. Kvar blev minnena av många års semesterfirande.

– De bara lämnade det. Då påstods det att damen skulle riva det, men det blev inte så, säger grannen.

På ett av de dass som står kvar uppe i skogen ligger en bleknad tidning. Svenska Dagbladet daterad "torsdag 8 juli 2004". Kanske är tidningen från den sista sommaren här.

– Den sista som var kvar, vi kallade honom Översten, han måste ha varit kvar till omkring någon gång då ja, säger grannen.

LÄS MER: Kåkstaden i skogen kan bli villakvarter