Historien om Ingenting

  • Publicerad 10:20, 2 aug 2016

Torpet Ingenting byggdes i början av 1700-talet. Detta torp låg i Ingentingskogen.
Torpet var en del av byggnader som låg under Karlbergs slott.

Platsen där torpet låg var en kulle bakom den gamla Polisskolan och den nuvarande postterminalen. Det revs 1980 för att ge plats åt den nya postterminalen.

Ingentingtorpet blev känt för att bildhuggaren Johan Tobias Sergel hade det som sitt sommarnöje. Även Carl-Michael Bellman lär ha vistats i detta hus. Historien om hur Bellman kom dit, berättar om att Bellman gick till kung Gustav III och ville hyra en sommarbostad.

Kungen lär ha svarat ”Käre Bellman, i år så har jag ingenting att ge dig”. Bellman riposterade genast ”Får jag Ingenting till sommarnöje är jag konungen evigt tacksam”. Gustav III blev lite förvånad av Bellmans svar, men förstod vad Bellman menade. Och Bellman kunde flytta in.

I Ingentingskogen låg Stockholms Arbetarekommuns Folkets Park, 1911-1929. Folkparken kallades i folkmun för ”Tingsan”. Där fanns dansbanor och teaterscener. Folk vallfärdade dit med kaffekorg, mat och därtill annan dryck. Man roade sig med lekar och dans. Det bjöds på teaterföreställningar med för tiden kända skådespelare. Som kuriosa kan nämnas att Nalens Topsy Lindblom drev folkparken på slutet.

I dag är Ingentingskogen en ny stadsdel i Solna. Det som finns kvar från förr är bland annat Polisskolan som byggdes 1965. Men i den byggnaden finns idag postens verksamheter. Statens Bakteriologiska Laboratorium är borta sedan länge. Men en mycket bra restaurang har flyttat in i de gamla lokalerna på kullen. Asplunds restaurang med Fredrik Eriksson vid spisen ser till att Solnabor och andra kan äta gott på nära håll.

En ny stadsdel behöver nya gatunamn. Som till exempel Bolstomtavägen, där SÄPO har sitt högkvarter. Namnet Bolstomta kommer ifrån två byar som låg mot Karlbergskanalen. Bolstompt och Boltofta var deras namn. Som senare blev Bolstomta. Av detta namn blev det senare Tomteboda.

Arvid Tydéns Allé har fått namnet efter den lokalt kände Arvid Tydén, 1879-1946. Arvid kom ifrån Kristvalla i Småland cirka 1899. Han kom till Huvudsta och arbetade som lykttändare, stenhuggare, brevbärare, historiker och mycket annat.

Solna Hembygdsförening har instiftat en årlig Arvid Tydén dag, 23 september. Detta för att hedra hans minne som en av Solnas stora män som gjort så mycket för vår fina stad, Solna.