Konsthallschef. Helena Holmberg på Marabouparken konsthall poserar ikapp med den nya skulpturen. Foto: Stefan Källstigen

Historia skrivs när Marabouparken får ny skulptur

För första gången på nästan 50 år får Marabouparken en ny skulptur: Torse penché sur le côté av Baltasar Lobo.

  • Publicerad 12:12, 17 jun 2022

Invigningen äger rum denna lördag klockan 14.00 och markerar en märkvärdig händelse i Marabouparkens drygt 80-åriga historia. När 16 skulpturer får sällskap av en 17:e är det första gången sedan 1976 som den prisade utställningen växer.

Det franskspråkiga namnet på tillskottet i brons kan översättas till Överkropp som lutar åt sidan. En av donatorerna är skulptörens egen brorsdotter Mari Carmen Caballero Lobo.

– Det är en fin gåva, av en stor och viktig konstnär, säger Helena Holmberg, konsthallschef på Marabouparken konsthall.

Kan vinka

Snart 30 år har gått sedan Baltasar Lobo dog. Som ung deltog han i det spanska inbördeskriget mellan 1936 och 1939, innan han gick i landsflykt.

– Han bosatte sig i Paris där han delade ateljé med Henri Laurens, säger Helena Holmberg.

Laurens finns sedan tidigare representerad i parken. Hans skulptur Undinerna köptes in 1951 och står vid dammen, några meter från den svarta granitsockel som Lobos verk har placerats på.

– De var bästa vänner och nu kan de vinka lite åt varandra, säger Helena Holmberg.

Ny skulptur. Torse penché sur le côté av Baltasar Lobo. Foto: Stefan Källstigen

Skulpturer och odling i symbios

Vid lördagens invigning medverkar bland annat den spanska ambassaden samt chefen för det nya Baltasar Lobo-muséet i Zamora.

I parken hålls även för tredje året i rad ett odlingsprojekt, i år med bin i fokus. Flera växter som uppskattas av bin har planterats och bland odlarna finns barn från förskolan Stella Nova i Hallonbergen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Polisen har fått "intressanta vittnesmål" efter skott mot buss

Nyheter Besök i Hallonbergen bar frukt "Intressanta vittnesmål" har inkommit efter fredagens skott mot en buss i Hallonbergen, uppger polisen. På måndagseftermiddagen hade ingen ännu gripits misstänkt för gärningen.tisdag 4/10 8:50

Bussbolaget om skjutningen: "Svårt att skydda sig"

Nyheter SL-buss träffades av kulor i Hallonbergen Skjutningen mot en buss i Hallonbergen är en väldigt allvarlig händelse, säger Christer Ekelund på bussoperatören VR. Samtidigt är det svårt för förarna att skydda sig när sådana händelser väl sker.måndag 3/10 16:30

Så kulturboostar du inför höstmörkret

Nyheter Stor guide: ✓Konstutställningar ✓Författarkvällar ✓Livemusik ✓Barnteater Nu drar kulturhösten i gång i Sundbyberg. Här finns allt från konstutställningar till livemusik och teater för att skapa lite liv i luckan när mörkret faller på.måndag 3/10 11:42