Ramya Kandasamy och Dieter De Schrijver från USA bor på Söder när de semestrar och tycker Nytorget och SoFo är rätt coolt. Foto: Arkivfoto

Hippa Södermalm ett hett turistmål

Stockholm är super­populärt bland turister. Och Södermalm blir bara trendigare och hippare för utländska besökare. Efter hajpen med ­SoFo spås nu Hornstull bli nästa turistmecka för internationella hipsters.

  • Publicerad 13:08, 3 aug 2015

Stockholm är Europas 13:e hetaste resmål sett till antal gästnätter, och är bland annat mer populärt som resmål än både Milano och Dublin enligt siffror från Stockholms stad.

I fjol bokades nära 12 miljoner gästnätter i Stockholm. Och årets första halva har varit den bästa turist­säsongen någonsin för ­staden.

Södermalm är en av de platser i stan som fortfarande blir allt mer poppis bland turister. Framför allt kommer besökarna från närliggande länder som Finland, Ryssland och Tyskland.

Men även fransoserna är galna i Söder berättar Eva Camél Fuglseth på kommunens turistorgan Stockholm Visitors Board.

– Fransmän frågar mycket om SoFo, och Millenniumböckerna är extremt populära där, säger hon.

– Generellt har vi känslan att många upptäcker stadsdelen om de redan har varit i Stockholm tidigare, eller besökaren är någon som stannar lite längre än två dagar. Stadsdelen är inte given om man är här för första gången och stannar två dagar, då finns annat som ligger högre på måste-listan. Men för besökare som återvänder och vill fortsätta att utforska staden är Södermalm populärt.

SoFo-området runt Nytorget är alltså poppis bland turisterna liksom området kring Slussen med bland annat Fotografiska. På väg dit är San Francisco-paret Ramya Kandasamy och Dieter De Schrijver. I fem dagar bor de i en hyrd lägenhet vid Nytorget.

– Det är rätt coolt där nere och det märks att rätt mycket är baserat på och inspirerat av Brooklyn. Det känns väldigt hipsteraktigt, säger de och berättar att de även ska Fotografiska och kanske till Vasamuseet.

– Men egentligen vill vi helst göra lite mindre typiska turistgrejer. Vi tänkte kolla in barerna eftersom det ska finnas bra nattliv här också.

Stockholm Visitors Board tipsar också ofta turisterna om badplatserna i Tantolunden och på Långholmen, samt om utsikten från Ivar Los park och Skinnarviks- berget

Är någon ny plats på Söder på gång nu bland turister?

– Hornstull dyker upp i flera resereportage och det sprider sig. Området har blivit allt mer populärt bland stockholmare och turisterna är också på gång dit, säger Eva Camél Fuglseth.

Hornstull dyker upp i flera rese­reportage och det sprider sig.Eva Camél Fuglseth

Fakta

Stockholm på 13:e plats i Europa

Källa: Stockholms stad