Hinderbanan intar Enköping

Snart fylls Vattenparken av hinder, rugbyspelare och tappra själar som ska försöka ta sig förbi dem. I vår arrangerar Enköping för första gången Fun Run OCR-lopp mitt i stan.

  • Publicerad 08:15, 26 mar 2016

Det är bra att ha något som skyddar knäna, eftersom det blir en hel del krypande...

På Valborgsmässoafton kommer Vattenparken förvandlas till en gigantisk hinderbana med tillhörande folkfest. Men exakt vad som väntar tävlande och åskådare är en hemlighet – ända fram till start. För att få en överblick om vad som kommer att ske har vi fått låna kartan över den sju kilometer långa banan som är utrustad med femton hinder.

– Vi har medvetet gjort kartan lite hemlig. Man ska inte veta exakt vad som kommer, utan det blir en överraskning, säger André Witt, ordförande i föreningen ECF Bar madness som står bakom arrangemanget.

Ett smakprov är dock André Witt villig att dela med sig av. Ett av hindren kommer att bestå av rugbyspelare som deltagarna måste kämpa sig förbi. Men det gäller bara motionsklasserna, för eliten kommer rugbyspelarna att ersättas av ett annat hemligt hinder.

Publikvänligt

För den som föredrar att titta i stället för att delta är i stort sett hela området tillgängligt för publiken. André Witt tipsar om att bästa publikplatsen är vid området där banan både startar och slutar, vilket är markerat med grön och svart fyrkant på kartan. Då får man översikt både över elitklassens hemliga hinder och nöjet att se övriga deltagare kämpa sig förbi ett gäng rugbyspelare.

Här kommer det även att finnas food- och fika trucks samt scenen där prisutdelningen i elitklassen sker.

– Vi kommer också att ha en stor ”Ninja warrior”-
liknande ställning på plats
i mitten av banan. Där kan man testa och leka runt, och vi kommer även att anordna lite tävlingar, berättar André Witt.

Hemliga hinder, rugbyspelare, 7 kilometer lång… Hur vältränad måste man vara för att ta sig runt denna bana?

– Den är inte så svår som det verkar. Den är anpassad för att ungdomar och nybörjare ska kunna klara av det. Man kommer också kunna få hjälp och även hjälpa varandra, säger han.

Alltför krävande bana?

Enligt André Witt är det bara ett 60-tal som har anmält sig till loppet, och han tror att det beror på att folk tror att banan kräver alltför mycket.

– Huvudsaken är att man inte går ut för hårt, då blir man trött och kan göra illa sig.

Vid varje hinder kommer det att finnas funktionärer som man kan be om hjälp ifall man får problem eller inte förstår hur man ska ta sig an hindret. Elitklassen måste följa striktare regler och tävlar på tid. För de övriga motionsklasserna är det mer att man ska ta sig runt, vilket André Witt menar inte kräver att man är i toppkondition. Han har dock ett tips, som även ger en ledtråd om vad som kommer att komma på banan.

– Det är bra att ha något som skyddar knäna, eftersom det blir en hel del krypande....

Det här händer

OCR – Obstacle Course Race, går ut på att ta sig igenom en hinderbana på så kort tid som möjligt.

Banan kommer att mäta sju kilometer och bestå av 15 hinder.

Tävlingen är uppdelad i fem klasser: Herr- och damklass, lag-, ungdom- och elitklass. 30 april är datum för evenmanget.

 Anmäler sig gör man på föreningens hemsida www.barmadness.se

Visa merVisa mindre

Bästa publikplatsen

Området mellan start och mållinje. Här får man en översikt både över elitklassens hemliga hinder, rugbyspelarna och scenen. Det kommer även att finnas foodtrucks för den hungrige.

För bilburna

Andre Witt tipsar om att det kan vara en bra idé att åka kollektivt eller samåka till evenemanget. Det kommer att finnas parkering vid Idrottshuset och Bahcohallen för 20 kronor. Sedan är det cirka 500 meters promenad till själva eventområdet. Ett till alternativ kan vara att ställa bilen vid Westerlundska gymnasiet.

Fyra åtalade för mordet i Tillinge

Nyheter Två män åtalas för att ha mördat 21-åringen på åkern i Tillinge förra sommaren. Dessutom misstänks en tredje man för att ha beställt mordet.måndag 26/9 10:35

Då måste en majoritet vara klar

Nyheter Än är det ovisst vilken konstellation som kommer att styra Enköping de kommande fyra åren. Men hur lång tid kan egentligen partierna försöka hitta nya majoritetskonstellationer?fredag 23/9 13:27