Hillevi Engström får lämna uppdraget som kommundirektör för Upplands Väsby kommun. Foto: Läsarbild Upplands Väsby kommun

Hillevi Engström tvingas sluta som kommundirektör

Hillevi Engström får lämna uppdraget som kommundirektör för Upplands Väsby kommun. Ett besked som kom plötsligt. – Det kom som en överraskning, säger Hillevi Engström.

  • Publicerad 18:08, 14 nov 2018

Upplands Väsbys kommundirektör Hillevi Engström får lämna sin post. Det meddelade kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) i ett pressmeddelande under tisdagskvällen. För Hillevi Engström kom beskedet som en chock.

– Det kom som en överraskning. Jag har inte hunnit jobba med Väsbyalliansen än i någon vidare omfattning, de har ju precis tillträtt. De har således inte prövat mig i rollen. Men de hade väl en annan bevekelsegrund, säger Hillevi Engström.

Vad har du fått för förklaring?

– De vill se ett ”annat sätt att styra och leda kommunorganisationen.” Vad det innebär har jag frågat men jag har inte fått något svar.

Oskar Weinmar (M) vill inte gå in närmare på vad det är som ligger bakom att Väsbyalliansen väljer att gå skilda vägar med Hillevi Engström.

– Jag kommer inte kunna gå in på olika detaljer. Vi är en ny politisk majoritet med ett annat tänkande kring hur kommunen ska ledas än den tidigare. Det är inte ovanligt att kommundirektörer skiftar poster när mandatperioder skiftar, det är ganska naturligt, säger han.

Lämnar med omedelbar verkan

Hillevi Engström säger att det alltid ligger i korten att man som direktör kan få lämna när styrelsen har en annan uppfattning, men den snabba processen förvånar henne.

Jag kan väl tycka att det är helt okej att man byter kommundirektör, men jag tycker att man bör göra det på ett sätt som inte väcker så stor uppmärksamhet. Man kan ju nästan tro att jag har misskött mig, det blev jag ledsen över. I min värld så handlar det om misskötsamhet när man får gå på dagen, men att jag gjort något felaktigt har de inte fört fram, säger Hillevi Engström.

Miljöpartiets gruppledare Maria Tuvesson tycker att det är synd att Hillevi Engström tvingas lämna tjänsten, men att det är ett beslut upp till Oskar Weinmar och Väsbyalliansen att ta. Däremot är hon kritisk till hur uppsägningen hanterades.

– Alliansen har talat en hel del om ledarskap i valrörelsen. Att denna allians nu låter Hillevi Engström gå på dagen är oprofessionellt och inte det ledarskap man kan förvänta sig av någon på denna nivå, säger Maria Tuvesson.

”Känner mig stolt”

Hillevi Engström tillträdde tjänsten 2015, då Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Väsbys Bästa styrde kommunen.

– Jag tycker att vi har flyttat fram Väsby på kartan. Det byggs mycket, barnen går det bättre för i skolan, vi har ordning på pengarna och har kunnat starta bra verksamheter. Jag känner mig stolt över att ha levererat det som mina chefer inom politiken har begärt.

Biträdande kommundirektören Per-Ola Lindahl tar över uppdraget fram till dess att en ny kommundirektör är rekryterad.