Rinkbyte. Hammarby hockeys dam- och ungdomsverksamhet har de senaste åren hållit till i Kärrtorp. Nu flyttar de tillbaka till Zinkensdamm, men den nya hallen lämnar lite att önska, menar föreningen. Foto: Henric Wauge

HIF kritisk mot nya ishallen på Zinkensdamm

För några år sedan fick Hammarby Hockey flytta bort från Zinken eftersom hallen skulle rivas. Snart får de flytta tillbaka till Söder, men den nya anläggningen lämnar en hel del att önska. – Det blir bara pannkaka av alltihop, säger ordförande Hasse Malm.

  • Publicerad 15:38, 27 nov 2020

För två år sedan framkom det att Zinkensdamms ishall var i så pass dåligt skick att den kunde rasa ihop vilken sekund som helst. Det gjorde att bland annat Hammarby IF fick flytta sina hockeylag till Kärrtorps IP.

Under tiden har det på Zinken byggts ett tält över isen, till en kostnad av 20 miljoner kronor.

– Det är en tillfällig lösning, men det känns bra med lite glada nyheter i dessa tider. Det är tufft för idrotten just nu, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Då öppnar nya tälthallen på Zinkensdamm IP

Missnöjd. Staden har inte lyssnat på föreningarna när den nya hallen i Zinkensdamm byggdes, menar Hasse Malm (mitten), ordförande i Hammarby IF ishockeyförening. Foto: Henric Wauge

Snart klart. Den temporära ishallen vid Zinkensdamms IP öppnar snart. Foto: Pekka Pääkkö

Föreningar återvänder

I december, utan pompa och ståt, invigs hallen för barn- och ungdomsverksamhet.

– Vi är självklart glada att de byggt en hall, men den fungerar inte för föreningar, oss har man missat helt, säger Hasse Malm, ordförande i Hammarby IF ishockeyförening, som snart flyttar tillbaka delar av sin verksamhet till Zinken.

Ska man bedriva hockeyverksamhet behövs omklädningsrum och värmeförråd, förklarar Hasse Malm. Men på Zinken finns för få omklädningsrum, och bara ouppvärmda förråd.

– Vi kan inte ha verksamhet där när det inte går att ställa in utrustning för torkning mellan träningar och matcher. Istället får vi släpa hem all utrustning och förvara den där. Det håller inte, säger Hasse Malm.

Tuff tid. De senaste åren har Hammarby Hockey behövt kämpa för att behålla medlemmar, som letat sig till klubbar med bättre förutsättningar, menar Hasse Malm. Foto: Henric Wauge

Inte imponerad

I samband med att den nya tältlösningen annonserades gick staden ut med att det skulle byggas en ny läktare, förråd och ett nytt ljudsystem. Det imponerar inte på Hasse Malm.

– De sätter upp grejer och slår sig för bröstet, men de har glömt att bygga det som krävs för att hallen ska fungera för föreningar. Ett nytt ljudsystem låter ju avancerat, men det hade vi klarat oss utan.

Vad som saknats är dialog mellan staden och föreningarna, menar Hasse Malm.

– När vi kontaktar staden så är det som de bara tycker man är jobbig som tjatar. De har inte velat blanda in oss, det är jobbigt.

– Vi måste vara bättre på att ha med oss föreningar i framtagandet av såna här projekt. Det har gått relativt fort att bygga hallen och den är tillfällig, men den måste ändå vara användbar. Det är aldrig bra att lappa och laga i efterhand, säger Karin Ernlund.

Vill se bättring. Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm, säger att staden måste vara bättre på att hålla dialog med idrottsföreningar. Foto: Linda Gren

Kall till varm

I det här fallet ser det dock ut att bli lite lappande och lagande. Varmförråden missades i planeringen, och kommer istället byggas efter att hallen öppnats. Ambitionen är att de ska vara på plats i februari.

– Det är klart vi måste lösa det. Om de gör att det inte går att spela, så måste vi hantera det skyndsamt, säger Karin Ernlund.

Den tillfälliga hallen kan stå på Zinken i 15 år, men arbetet med att hitta en permanent lösning pågår redan nu, menar Karin Ernlund.

Den 23 december öppnar hallen för föreningars barn och unga. Vuxna och allmänhet får vänta med att sätta på sig grillerna tills vädret tillåter att isar spolas utomhus, eller coronarestriktionerna lättas.

– Förhoppningsvis kan de välkomnas in i hallen ganska snart in på det nya året, säger Karin Ernlund.