Hett med solel i Bergshamra – ännu en förening hakar på

Bostadsrättsföreningen Bergshamra gård har börjat producera egen el. Anläggningen är en av flera som har invigts i området den senaste tiden.

  • Publicerad 05:07, 18 feb 2020

Den 16 februari invigdes bostadsrättsföreningen Bergshamra gårds anläggning med solpaneler. Anläggningen ska framöver producera el till den förskola som ligger i området samt till föreningens tvättstuga. Man räknar med att kunna täcka cirka 70 procent av årsförbrukningen för de två fastigheterna.

Satsningen kostar drygt 600 000 kronor, varav 185 000 täcks av det statliga solcellsbidraget. Fungerar solpanelerna bra överväger föreningen att satsa vidare på att producera även hushållsel.

Fick miljöpris

Den senaste tiden har flera liknande satsningar gjorts i Bergshamra. Brf Brunnsviken har en egen solcellsanläggning, och i somras sattes cirka 500 solcellspaneler upp på bostadsrättsföreningen Bladets fastigheter, något som gav föreningen Solna stads miljörpris.

Stena storsatsar

Och i området Sfären inledde Stena fastigheter byggnationen av den första av totalt ett 20-tal solcellsanläggningar som bolaget ska bygga i Stockholmsområdet. Bolaget har meddelat att man ska minska sitt klimatavtryck med 25 procent redan till 2023, och halvera sin klimatpåverkan till 2030.

– Vi vill minska vårt klimatavtryck och göra det enkelt för våra kunder att leva och arbeta hållbart. Där vi inför solceller kommer solen att stå för 15 procent av fastigheternas totala elförbrukning, utan att vi ger avkall på avkastningen, sa Stena Fastigheter Stockholms vd PG Sabel i ett pressmeddelande vid byggstarten i Bergshamra.

Mer information om vad som gäller när du skaffar solceller, solpaneler eller solfångare hittar du här

Via bostadsrättsföreningens hemsida kan de boende nu följa förbrukningen. Foto: Läsarbild

Faller satsningen väl ut kommer föreningen att utöka och även börja producera el till hushållen. Foto: Läsarbild