Heta månader gav färre besök i Farsta centrum

I sommar har folk hängt på stranden i stället för att shoppa I Farsta centrum minskade besöken med fyra procent under juni och juli, jämfört med motsvarande tid i fjol. Svensk Handel varnar för att klädbutiker kan gå omkull.

  • Publicerad 11:30, 7 aug 2018

– Flera av våra modeaktörer har haft en lite svår juli. Det är nog ett par som hade hoppats på bättre försäljning. Men vi har inte fått in alla rapporter än vad gäller omsättning, säger Thomas Levander, affärsområdeschef för Farsta centrum.

Däremot finns siffror över antalet besökare i centrumet. Under juni och juli minskade antalet besökare i Farsta centrum med fyra procent jämfört med samma månader i fjol, enligt Thomas Levander.

Solbrillor eftertraktade

Det betyder dock inte att alla verksamheter har gått dåligt.

– Både dagligvaror, kaféer och restauranger har haft en bra sommar. Även optiker – jag gissar att folk har varit på jakt efter solglasögon, säger Thomas Levander.

Svensk Handel varnar

Branschorganisationen Svensk Handel varnar för att den varma sommaren varit en katastrof för landets modebutiker, vilket tidningen Svenska Dagbladet var först att skriva om.

Mindre klädbutiker riskerar till och med att gå omkull, säger Mikael Sandström på Svensk Handel Stil till tidningen.

Statistik som SvD tar upp visar också att antalet konkurser inom detaljhandeln har ökat kraftigt i sommar, jämfört med i fjol.