Frågor som ska upp på kommunstyrelsen. Foto: Mostphotos

Heta frågor på tisdagens kommunstyrelse

Bidrag för slottsparken, ”bibliotek” för sportprylar, markförsäljning – och skatten. Här är några frågor som kommunstyrelsen tar upp i dag, tisdag.

  • Publicerad 11:47, 6 nov 2018

Bidrag för slottsparken ska klubbas

Tyresö kommun ger stiftelsen Nordiska museet ett bidrag på en halv miljon för Tyresö slottspark, enligt förslaget till beslut. Det är samma summa som Tyresö kommun gav i år. Pengarna ska gå till ”parkens skötsel och de allmänna toaletternas drift och öppethållande” under 2019, enligt ansökan.

Stiftelsen ansökte om 800 000 kronor, men kommunledningsutskottet sa nej till hela beloppet, som Mitt i Tyresö har skrivit om tidigare.

Skatten föreslås vara oförändrad

Skattesatsen för nästa år är en punkt på dagordningen. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna – som har gått ut med att de tar över styret i Tyresö – har inte presenterat något förslag till budget eller till ny skattesats, enligt tjänstemannaskrivelsen. Förslaget är därför att kommunalskatten ligger kvar på 19,50 procent, vilket kommunfullmäktige klubbade i somras.

Kommunfullmäktige ska senare i november ta det sista beslutet.

TYBO vill köpa mark i Strand

Det kommunala bostadsbolaget Tyresö Bostäder vill köpa mark i Tyresö Strand av kommunen, för att kunna bygga hyresrätter. Som Mitt i Tyresö har skrivit tidigare är prislappen 8,5 miljon, enligt förslaget till beslut. 160 hyresrätter planeras i området. Detaljplanen är inte klubbad.

”Bibliotek” för sportutrustning kan öppna

Ett sportotek kan komma att öppna i Tyresö nästa år. Det är som ett bibliotek för sport- och fritidsprylar. Kultur- och fritidsnämnden ville ha en miljon extra för att starta och driva ett liknande koncept – en Fritidsbank – men fick nej i kommunledningsutskottet, som Mitt i Tyresö har skrivit om tidigare. I stället ges nämnden i uppdrag att starta ett sportotek i ”befintliga lokaler och med befintlig personal”, enligt förslaget. Kommunfullmäktige har sista ordet.

Kommunen får nya nämnder

Kommunen ska få en ny nämndorganisation i januari. Det klubbade kommunfullmäktige i somras. ”Syftet är bland annat att lyfta äldre- och omsorgsfrågorna, att stärka integrationen samt att anpassa den politiska nämndorganisationen till ett växande Tyresö”, enligt det beslutsunderlaget.

Kommunstyrelsen ska på tisdag ta en rad beslut om ändringar i olika reglementen med anledning av den nya organisationen. Kommunfullmäktige har sista ordet om de besluten.

Socialnämnden och gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden kommer att upphöra vid årsskiftet. I stället får kommunen en äldre- och omsorgsnämnd, en arbetsmarknads- och socialnämnd och en gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd. En annan förändring är att beredningen för medborgardialog och mångfald byter namn och får ett tydligare uppdrag. De andra nämnderna och utskotten kommer att vara kvar.