Igår hade stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby sammanträde. Foto: Victor Malmcrona

Het debatt om miljonunderskottet i Hässelby-Vällingby

Det blev en het debatt om underskottet i budgeten när Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd hade möte. Milt sagt kan det konstateras att majoritet och opposition inte är överens om vägen framåt.

  • Publicerad 11:26, 20 sep 2019

En handfull medborgare hade letat sig till Hässelby gård för att vara med på stadsdelsnämnden sammanträde. Högst på agendan stod frågan om pengar, närmare bestämt stadsdelsbudgetens beräknade underskott på 7,5 miljoner.

För att få budgeten i balans så kommer det bland annat lånas sju miljoner från stadsdelens fonder, som förenklat kan ses lite som sparkonton för staden. Det möttes av kritik från oppositionen.

– Ni ligger back och har infört anställningsstopp. Ni har inga pengar eftersom ni sänker skatten, och nu måste ni tömma resultatfonder för att nå en budget i balans. Det är anmärkningsvärt, sa nämndens vice ordförande Lisa Carlsson (S).

Mer samverkan

Nämndens ordförande Bo Arkelsten (M) menar att det inte är ovanligt att pengar tas från fonderna. Han vill också tona ner konsekvenserna av anställningsstoppet, som innebär att ingen kommer anställas utifrån.

– Vi håller på att omstrukturera och vi ska samverka mer. Ingen kommer få sparken, utan det handlar snarare om att folk kommer bli förflyttade och byta jobb inom staden, sa Bo Arkelsten.

En av de förändringar stadsdelen står inför är sammanslagningen av tre avdelningar till två. Avdelningen för funktionsnedsatta, för tidigt socialt arbete och för individ och familj slås samman. Istället kommer det finnas en avdelning för vuxna, och en för barn och unga.

Omkastad dagordning

En sak som fick några att höja på ögonbrynen var flytten av den punkt där stadsdelsdirektören berättar om vad som händer i området just nu. Istället för att som vanligt avsluta den öppna delen av mötet, sköts den upp till den del som skyddas av sekretess.

– Det får du skylla på mig, säger Bo Arkelsten när StockholmDirekt ringer upp dagen efter och frågar hur det kom sig.

Han fortsätter:

– Vi skulle ha ett besök i ett ärende som är under sekretess, de satt och väntade och våra genomgångar drog ut på tiden. Jag bedömde att vi kunde hoppa över den punkten, eftersom det inte var några större frågor som skulle tas upp där.

Men är det upp till dig att avgöra det?

– Det var fel, men det var av tidsnöd och det kommer inte hända igen.

StockholmDirekt ringde också upp stadsdelsdirektör Denise Melin. Det hon informerade om igår var bland annat att modulhus med 50 lägenheter för nyanlända familjer kommer att byggas vid Hässelby värmeverk. I februari nästa år kommer de börja sättas ihop och inflyttning är planerad till juni 2020.

Annat som togs upp på mötet

En ung kille bad om att det skulle sättas upp staket och belysning vid Oxtungan, för att underlätta basketspelande.

En äldre herre lyfte frågan om att buss 115 inte går hela vägen fram till Bromma sjukhus, och att många äldre måste gå långt för att komma fram.

Nämnden lovade att ta frågorna vidare.

Visa merVisa mindre