KONTOR. En del av nationalstadsparken där kontoren planeras. Foto: Leif Oldenburg

Het debatt om kontor i Frösundavik

Förslaget om att bygga kontor i nationalstadsparken i Frösundavik ser ut att bli en het fråga i Solna de närmaste åren. Vid måndagens fullmäktige beskylldes Alliansen för att sälja ut Solna.

  • Publicerad 09:54, 27 aug 2019

Allt i Solna är till salu. Vi behöver inte fler kontor.

Det var i slutet på mars som den blågröna majoriteten presenterade ett omfattande förslag på hur området kring SAS-kontoret i Frösundavik kan utvecklas.

Enligt förslaget får Fastighetsbolaget Mengus bygga flera kontorsbyggnader utefter E4 mellan Frösundavik och Bergshamraleden.

Samtidigt utvecklas området norr om SAS-huset och ner mot Brunnsviken till ett sammanhängande aktivitetsområde. Enligt förslaget ska fastighetsbolaget stå för merparten av kostnaderna.

Socialdemokraternas oppositionsråd Arne Öberg menade att förslaget att släppa in fler kontor i ett skyddat område strider mot alla tidigare planer.

– Försök hitta någon naturorganisation som stöder förslaget, sa han.

M ensamma i stolen

Hårdast var vänsterpartiets Tove Pehrsson:

– Allt i Solna är till salu. Vi behöver inte fler kontor, det finns gott om arbetsplatser i Solna, sa hon.

Byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M) beklagade att Pehrsson ifrågasatte andra politikers utgångspunkter.

– Det handlar om vad man gör och hur. Alla känsliga frågor kommer att hanteras under planarbetet. I slutändan visar det sig kanske att vi gör parken en tjänst, sa han.

Moderaterna var ensamma om att föra Alliansens talan under debatten om den planerade kontorsbebyggelsen. Ledamöterna från de båda ”gröna” allianspartierna, C och MP, avstod från att kliva upp i talarstolen – liksom deras allianskollegor från L och KD.  

Nu ska Frösundavik lyftas

S vill stoppa kontorsbygge i Frösundavik