Aida Hadzialic (S) och Irene Svenonius (M) debatterar under när Region Stockholm ska sätta sin budget för 2020. Foto: Mitt i

Het debatt: ”Känns som att Svenonius tagit rygg på Bagdad Bob”

Krisen på akutsjukhusen med storvarsel, skatteutjämningen och vårdvalen debatterades i Stockholms regionfullmäktige på tisdagen. Här ett axplock ur debatten.

  • Publicerad 13:24, 19 nov 2019

Under tisdagen och onsdagen debatterar regionpolitikerna Stockholms budget för 2020. Totalt handlar det om 108 miljarder som ska fördelas på bland annat sjukvård, kollektivtrafik, kultur och regionplanering.

På tisdagsförmiddagen stod sjukvården som ämne för debatten.


Så säger politikerna:

Aida Hadzialic (S): Ni vill lösa problemen med det som skapat problemen. Med privata vårdföretag på en ineffektiv marknad, som ger mer vård till patienter med mindre behov och mindre till dem med stora behov.

Aida Hadzialic (S). Foto: Hanna Lilja

Gabriel Kroon (SD): Nu vill inrikesfödda svenskar helt enkelt inte bo i vår region.

Gustav Hemming (C): Ingen med ögon att se och läsa med kan visa ifrån sig torkkatastroferna och stormarna i vår värld.

Gustav Hemming (C).

Irene Svenonius (M): Socialdemokrater och Sverigedemokrater driver igenom en skatteutjämning år 2023 om 4,2 miljarder – som med kirurgisk precision slår mot Region Stockholm.

Ella Bohlin (KD): It was the best of times, it was the worst of times (Dickens).

Jonas Lindberg (V): Irene Svenonius, när du säger att du vill avskaffa dig själv känns det som att du tagit rygg på Bagdad Bob. När det går bra är det er förtjänst, när det går dåligt är det någon annans fel.

Jonas Lindberg (V).

Aida Hadzialic (S): Det är inte oppositionen som bär ansvar för rekordvarslen, det gör du, Irene Svenonius.

Tomas Eriksson (MP): Vi har anklagats för att delta i den pågående slakten av välfärden. Men någon sådan slakt pågår inte. Mängden vård på Karolinska har minskat med 20 procent, medan personalstyrkan ökat med 1 procent. Det är inte möjligt att ställa sig vid sidan och låta fortgå.

Irene Svenonius (M): Vänsterpartiet vill finansiera sin budget så att skattebetalarna inte kan finansiera sin budget.

Irene Svenonius (M), finaansborgarråd.

Aida Hadzialic (S): Jag står upp för Region Stockholm och går emot min regering och min statsminister när det gäller skatteutjämningen.

Gustav Hemming (C): Det enda Sverigedemokraterna verkar vilja göra åt köerna är att bygga bilvägar, ta bort cykelvägar och sänka trängselskatten.

Irene Svenonius (M): Skatteutjämningen handlar om att hela Sverige ska leva, men har blivit Stockholms kamp för överlevnad.

Anna Starbrink (L): Jag trodde vi hade en gemensam målbild i vår strävan efter nära vård, men nu har Socialdemokraterna en ny ledare som vill backa och styra om vården tillbaka till sjukhusen.

Anna Starbrink (L) sjukvårdslandstingsråd..

Gabriel Kroon (SD): Cykelbanor behövs, men man måste se var de gör nytta och inte leder till att bilar och bussar inte kan åka på de ytorna.

Ella Bohlin (KD): Det märks att det snart är jul. Vänsterpartiet lämnar en önskelista som får min dotters att blekna.

 

Texten uppdateras.