Hernando gick från livet som kock till att bli helt utan försörjning eller framtidsplan. Nu har han hittat glädjen i matlagningen igen. Foto: Stefan Källstigen

Hernando lever i ”coronaexil” i Solna

Hernando kom till Solna som turist men strandsattes när hans hemland Colombia stängde gränserna. Efter sex månader i ”coronaexil” har han nu hittat ett sätt att mota tristessen – med empanadas.

  • Publicerad 05:38, 21 sep 2020

Hernando Ospina Velez, 27, slungar upp en degklump i luften. Mjölet yr och klumpen landar med en duns i bakbordet för att i nästa stund kavlas ut till tunna små rundlar.

Det ska bli empanadas – maträtten som han lagat varje dag sedan han var omkring 20 år gammal.

– Hemligheten är att laga med mycket kärlek och engagemang, säger Hernando och ler under kepsen.

Receptet är en familjehemlighet.

”I Colombia äter man empanadas till frukost, lunch och middag”, säger Hernando Ospina Velez. Foto: Stefan Källstigen.

Var kock på sin pappas restaurang

Innan Hernando kom till Solna lagade han empanadas till frukost, lunch och middag på sin pappas restaurang i Colombia. Restaurangen som ligger mitt på stranden i kuststaden Santa Marta var nästan alltid fullsatt.

Nu står den tom och öde.

– Min pappa tvingades stänga när corona kom. De stängde av hela stranden och alla sattes i karantän, säger Hernando Ospina Velez och berättar att hans pappa nu startat en livsmedelsbutik i sitt vardagsrum för att överleva.

– De har det svårt. Nio miljoner colombianer är utan jobb.

Landet stängde gränserna

När Hernando Ospina Velez kom till sin flickvän Ofelia i Solna i februari hade han tänkt stanna i fem veckor. Några veckor in i semestern bröt coronapandemin ut.

Colombia stängde gränserna för alla inresande och Hernandos nöjesresa förändrades på kort tid till en administrativ mardröm.

Han kastades in i en djungel av papper och ansökningar till Migrationsverket och hela tiden kom nya direktiv om Colombias reserestriktioner. Beskeden från regeringen ändrades i princip varje vecka och löften om öppnade gränser drogs tillbaka flera gånger.

Hernando Ospina Velez är en av många turister som fastnat i Sverige under coronakrisen. Foto: Stefan Källstigen.

Började laga empanadas

Efter några månader av coronatystnad började Hernando tappa hoppet. Vad skulle han göra i Sverige utan arbetstillstånd och kunskap i svenska – och när skulle han få komma hem igen? Han började plugga svenska med hjälp av YouTube och slukade romaner – men rastlösheten kliade i honom.

I tristessen gick Hernando tillbaka till det han kan bäst – att laga empanadas. Han bjöd Ofelias familj och vänner på maträtten och snart spreds ryktet om empanadas-kocken i Huvudsta.

En klassisk colombiansk empanada äts tillsammans med en salsa gjord av bland annat lök, chili, tomat och koriander. Foto: Stefan Källstigen.

Flickvännen Ofelias kollegor började beställa små lass till lunchrummet och till slut hade Hernando stående beställningar till släktkalas och privata tillställningar.

– Jag blev väldigt glad när folk sa att de gillade dem. Jag trodde inte att svenskar åt empanadas, säger han.

Än så länge tjänar han inga pengar på sina leveranser, men han drömmer om att expandera.

– Det spelar ingen roll om det är en foodtruck eller på en restaurang. Jag skulle kunna laga empanadas till hela Stockholm. Men först vill jag hem.

Ensamheten tär

Nu, sex månader efter att han anlände i Solna, har han ännu inte lyckats lämna landet.

– Vi har tvingats boka om hans biljett minst fem gånger. Det är nya beslut hela tiden, säger flickvännen Ofelia Graah-Hagelbäck.

Senaste beskedet från presidenten Iván Duque Márquez var att gränserna skulle öppna 1 september. Även det drogs tillbaka.

– Det är svårt. Från att ha jobbat varje dag till att inte göra någonting. Jag är inte van vid att vara ensam på det här sättet, säger Hernando.

Flera turister sitter fast

Hernando är inte ensam om att befinna sig i ett vakuum till följd av coronaviruset. Enligt Migrationsverkets siffror kan det finnas flera hundra personer som har fastnat i Sverige på grund av pandemin.

Läs mer om hur myndigheten hanterar frågan om corona-turisterna här.