Henriksborg har fått en regnrock – ”Skyddar under renovering”

Just nu pågår renoveringen av det tredje och sista av kulturhusen i Järnvägsparken. Under tiden är den gamla diversehandeln klädd i regnrock för att stå skyddad mot väder och vind. – De är det enda som är kvar från det tidigare stationssamhället, säger Roland Storm (VB).

  • Publicerad 14:07, 5 nov 2019

De senaste åren har de gamla kulturhusen i Järnvägsparken i Upplands Väsby restaurerats varsamt. Efter att Villa Korpkulla och lilla Henriksborg återställts har turen nu kommit till det stora huset Henriksborg som uppfördes som diversehandel 1879.

Tillsammans utgör de den första bebyggelsen som kom till efter att stationen byggdes 1866.

– Så mycket annat av den gamla bebyggelsen i stationsområdet har rivits, därför är det väldigt viktigt att bevara dem, säger Roland Storm (VB), kommunalråd och lokalhistoriker.

Henriksborg 1905. Längst till höger Edit Bohrén (Richard Erikssons syster), affärsbiträdet Edit Kreitz i vitt förkläde. Springpojken med kärran heter Nils Hultin. Sittande vid åkanten Helfrid Eriksson. Vid barnvagnen en barnflicka och på andra sidan om barnvagnen Elin Eriksson och handlaren Richard Eriksson.


I den här etappen, som beräknas bli klar strax efter jul, ska yttertaket bytas. Dessutom renoveras fönstren och panelen skrapas och byts vid behov. Därefter tar Väsbyhem över husen.

– Innan den invändiga restaureringen kan börja måste man först bestämma vad huset ska användas till.

Publikt – i samma anda som förr

Den politiska ambitionen är att det ska vara en verksamhet som ger Väsbyborna tillträde till huset och parken runt om kring. Lite i samma anda som när huset från början var en diversehandel.

– En restaurang, kafé eller någon butik är tänkbara alternativ, säger Roland Storm.

 

Fakta

Richard Erikssons Diversehandel i Henriksborg

Huset byggdes av handlaren Henrik Gustafsson som kom till Stora Vilunda 1879 och då byggde Henriksborg som ett kombinerat affärs- och bostadshus. Det var ett tiotal år efter det att järnvägen kommit till Väsby 1866.

Henriksborg är det äldsta privatbyggda hus som finns kvar i de centrala delarna av Upplands Väsby.

Urspungligen hade både Henriksborg och lilla Henriksborg ett sadeltak med utskjutande taksprång. (se bild 1905).

Sin nuvarande utformning har huset fått vid en ombyggnad cirka 1915 då båda husen fick ett högt brutet tak och en vindsvåning inredd med gavelkamrar.

Källa: Roland Storm (text)
Visa merVisa mindre