Golfstjärnan Henrik Stenson lyckades inte knipa OS-biljetten efter sin miss i US Open. I stället blev det Henrik Norlander och Alexander Norén som tog de två svenska platserna.

Med några veckor kvar till Tokyo är det fullt fokus för Henrik Norlander från Djursholms golfklubb. Han placerar sig som en av de bästa golfspelarna i Sverige enligt världsrankningen. Efter en relativt tuff vår blickar han nu framåt.

– Det har varit en ganska tung vår och jag har inte spelat så bra. Men det går alltid upp och ner och jag är positiv inför framtiden. Att ta sig till OS har varit ett stort mål det här året och det känns väldigt kul att få åka dit, säger han.

Han har tidigare spelat för landslaget men just OS är något speciellt.

– Det är en av de största grejerna jag har gjort, jag har aldrig fått spela i en OS-trupp.

Proffs har han varit sedan 2011 och bor numera i Augusta, Georgia, USA, tillsammans med sin fru och barn. Trots flytten är Danderyd och Djursholm en viktig plats i hans liv.

– Jag har vuxit upp där, så självklart är det en viktig plats. Det finns många spelare från Djursholm som har hjälp mig mycket som ung. Mina föräldrar bor fortfarande kvar så jag försöker åka hem så ofta jag kan.

Golfkollegor

Att det är just Alexander Norén som Henrik får som kompanjon på flyget till Tokyo är bara ett plus menar han.

– Det ska bli jättekul att vi åker tillsammans. Vi är goda vänner och vi kommer att kunna träna tillsammans och käka middagar, vilket vi gör ofta.

Pratar ni bara golf då?

– Vi försöker att inte prata om golf, utan om familjen och allt möjligt, det är skönt att få ett break eftersom vi båda arbetar heltid med golfen. Men det är svårt, man hamnar ofta på golf, säger han och lägger till:

– Men sen när tävlingen börjar så kommer vi vilja slå varandra såklart.

Just nu handlar allt om att förbereda sig.

– Jag har fokuserat på fel grejer. Gör jag rätt saker utanför träningen, så som kost och träning så kommer det andra på köpet.

Hur det kommer att gå de fyra dagarna på banan i OS vågar han inte säga. Men han åker dit för att knipa en medalj.

– Jag hade inte åkt om jag inte trodde att jag skulle kunna ta en medalj och jag kommer göra allt jag kan.

Veckorna innan OS kommer han att spendera i hemma i Stockholm.

– Det blir träning och sen umgås med familjen, jag bryter nästan tidsskillnaden med hälften genom att åka till Sverige, vilket är ganska skönt.