Snabb. "Det överlägset snabbaste Vasaloppet jag någonsin har åkt", säger Henrik Pehrson. Foto: Emelie Lilliefeldt

Henrik åkte Vasaloppet – i Sundbyberg

Vad gör man när man vill åka sin 22:a Vasa, men det är en pandemi? Man gör så klart som Henrik Pehrson: tar skidorna på ryggen och promenerar till Ursvik.

  • Publicerad 15:55, 11 mar 2021

Jag är väldigt glad att jag gjorde det

Nyligen var det dags för Vasaloppet. Men bara eliten fick köra det vanliga loppet på grund av pandemin.

Motionärer har i stället kunna köra "Vasaåket" – antingen mellan Sälen och Mora utspritt under tre veckor – eller så har man kunnat skida de nio milen där man bor.

Henrik Pehrson från Järvastaden valde att minimera risken för smittspridning och nobbade Sälen i år. I stället tog han skidorna på ryggen och gick till konstsnöspåret i Ursvik.

– Med restid inräknat är det överlägset det snabbaste Vasalopp jag någonsin har åkt, säger Henrik som nu har kört 22 stycken.

Sundbybergs IK har tillsammans med staden fixat en slinga med konstsnö som mäter 1,5 kilometer. Trots att blivädret har kommit och gått har spåren hållit bra.

Under nio och en halv timme i början av mars åkte Henrik Pehrson slingan runt 80 gånger– han tog några extra varv för att säkert kunna säga att körde alla 90 kilometer.

Särskilt enformigt blev det inte eftersom familjen kunde heja och det kom nya skidåkare hela tiden.

– Och så jag är ultralöpare egentligen och har sprungit 24-timmarslopp inomhus på en 400-metersbana. Så jämfört med det var det här ganska omväxlande och dessutom på nästan en tredjedel av tiden.

När solen låg på mitt på dagen var det tunga timmar utan fäste och glid. Men när solnedgången kom blev det lite lättare igen.

– Jag är otroligt imponerad av allt ideellt arbete SIK lägger ner på spåren. Det låter kanske lite tråkigt att åka samma slinga så länge, men efter en stund blir det ganska trevligt faktiskt. Jag är väldigt glad att jag gjorde det.

I stället för Mora. Emelie Lilliefeldt åkte 30 kilometer i Ursvik i söndags. Foto: Henrik Pehrson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Eleverna om distansåret: Man mår bättre i skolan

Nyheter Så har ungdomar i Sumpan tacklat pandemin Kul i början – tråkigare efter ett tag. Svårare att fokusera – men också utvecklande. Så beskriver gymnasielever det konstiga pandemiåret på distans.lördag 17/4 1:15

Solna vill köpa Leo och de andra hästarna på Överjärva

Nyheter Stallet bemöter erbjudandet: "Bra försök" Överjärvas hästar hotas av slakt. Nu kommer ett oväntat erbjudande från Solna stad: Att köpa pållarna på gården.tisdag 13/4 19:15