Snabb. "Det överlägset snabbaste Vasaloppet jag någonsin har åkt", säger Henrik Pehrson. Foto: Emelie Lilliefeldt

Henrik åkte Vasaloppet – i Sundbyberg

Vad gör man när man vill åka sin 22:a Vasa, men det är en pandemi? Man gör så klart som Henrik Pehrson: tar skidorna på ryggen och promenerar till Ursvik.

  • Publicerad 15:55, 11 mar 2021

Jag är väldigt glad att jag gjorde det

Nyligen var det dags för Vasaloppet. Men bara eliten fick köra det vanliga loppet på grund av pandemin.

Motionärer har i stället kunna köra "Vasaåket" – antingen mellan Sälen och Mora utspritt under tre veckor – eller så har man kunnat skida de nio milen där man bor.

Henrik Pehrson från Järvastaden valde att minimera risken för smittspridning och nobbade Sälen i år. I stället tog han skidorna på ryggen och gick till konstsnöspåret i Ursvik.

– Med restid inräknat är det överlägset det snabbaste Vasalopp jag någonsin har åkt, säger Henrik som nu har kört 22 stycken.

Sundbybergs IK har tillsammans med staden fixat en slinga med konstsnö som mäter 1,5 kilometer. Trots att blivädret har kommit och gått har spåren hållit bra.

Under nio och en halv timme i början av mars åkte Henrik Pehrson slingan runt 80 gånger– han tog några extra varv för att säkert kunna säga att körde alla 90 kilometer.

Särskilt enformigt blev det inte eftersom familjen kunde heja och det kom nya skidåkare hela tiden.

– Och så jag är ultralöpare egentligen och har sprungit 24-timmarslopp inomhus på en 400-metersbana. Så jämfört med det var det här ganska omväxlande och dessutom på nästan en tredjedel av tiden.

När solen låg på mitt på dagen var det tunga timmar utan fäste och glid. Men när solnedgången kom blev det lite lättare igen.

– Jag är otroligt imponerad av allt ideellt arbete SIK lägger ner på spåren. Det låter kanske lite tråkigt att åka samma slinga så länge, men efter en stund blir det ganska trevligt faktiskt. Jag är väldigt glad att jag gjorde det.

I stället för Mora. Emelie Lilliefeldt åkte 30 kilometer i Ursvik i söndags. Foto: Henrik Pehrson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27