Minnen. Den 31 infaller Alla helgons dag i år. En dag många kommer till kyrkan för att minnas de som har gått bort. Foto: Claudio Britos

Henric har vigt sitt liv till att dela andras sorg och glädje

Sjukhuspräster är en av de första som kopplas in för att ge stöd när någon har gått bort. Carl Henric Svanell berättar att ord inte alltid räcker till: "Man ska dela sorgen".

  • Publicerad 08:30, 31 okt 2020

Ibland kommer ett besked som en chock.

Sjukhuspräst. Carl Henric Svanell, Danderyds församling. Foto: Claudio Britos

“Sorgen är inte något vi kommer över. Det är något vi går igenom”

Det berättar prästen Carl Henric Svanell. Han är en av sjukhusprästerna från Danderyds församling som arbetar vid Danderyds sjukhus egna kyrka. Dagligen möter han patienter och anhöriga som fått besked som är bland de svåraste man kan få.

– Vi är med för att dela den sorg som de går igenom, säger han.

– Det viktigaste är inte alltid orden vi kan dela. Det kan vara minst lika viktigt att bara finnas där i närheten, när någon går igenom ett svårt besked. Och det är inte alltid säkert att det finns någon där.

Vi möter honom församlingens lokaler till Danderyds kyrka.

Det är snart Alla helgons dag. En dag som alltid firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I år är det den 31 oktober. Utanför församlingens salar pågår arbetet med att förbereda inför högtidsdagen.

Carl Henric Svanell är hos församlingen för ett möte och ska strax tillbaka till sjukhuset. Han tar sig tid att prata om sitt arbete strax innan mötet, men får avvika ett par gånger för att ta ett samtal från en kurator på sjukhuset.

Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus och norra Europas största förlossningssjukhus. I samband med ett sjukdomsbesked eller en persons bortgång kopplas sjukhusprästerna.

– Då får personerna får själva välja om de vill bli kontaktade av oss. Det finns också samtalsstöd av annan personal, säger Carl Henric Svanell.

Ger stöd till anhöriga

Sjukhuskyrkan samarbetar med personal på sjukhuset i frågor om livsåskådning, etik och tro. De förmedlar kontakt med andra trossamfund eller organisationer, som kan ge stöd till anhöriga. Alla som söker stöd söker inte svar på religiösa frågor.

– Ofta är det praktiska frågor, ibland om vad man ska göra av all ilska. Ibland kommer ett besked som en chock, och då kan de bli för mycket för en person på en gång. Då finns vi där som ett extra stöd och kan hjälpa dem ta ett steg i taget, säger han.

Vet du alltid vad du ska svara på frågor som en person kan ha?

– Få söker ett tydligt svar från oss, och det är inte alltid meningen att vi ska kunna ge ett. Vi är framförallt med för att dela den sorgen som de går igenom.

På frågan om hur han själv hanterar den sorg han möter som sjukhuspräst berättar Carl Henric om sitt kall.

– Jag blev präst för att dela liv, vara med i människors glädje och sorg. Från att viga par som ska gifta sig, ungdomar som ska konfirmeras, men även för att finnas där när sorgen finns, säger han och fortsätter:

– Då delar jag också mitt liv med andra. Det är min tro att Gud finns där i delandet. Det ger mig en trygghet i det här arbetet att jag är en del av ett sammanhang där livet delas. Det är viktigt för mig.

Vad kan man göra om man behöver stöd?

– Försöka att släppa in andra som kan dela sorgen med dig, den du vill. För de som vill stötta någon så är det också viktigt att visa omgivningen att du finns där för andra.

Stöd. Alla söker inte stöd från en präst. Sjukhuskyrkan hjälper också till att förmedla kontakt till andra trossamfund, berättar Carl Henric Svanell. Foto: Claudio Britos

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan på Danderyds sjukhus har de öppat alla dagar mellan 07.00 och 19.00.

De hjälper bland anat till med enskilda samtal, krisstöd vid akuta händelser, avskeds- och minnesstunder, dop och barnvälsignelse i krissituation, gudstjänster och andakter.

Visste du att Svenska kyrkan har något som heter "Första hjälpen vid sorg"? De ger bland annat råd om hur man kan hantera sorgen när någon har gått bort. Mer info finns församlingens hemsida eller via 08-568 957 00.

Kyrkan har även akut samtals- och krisstöd via 112.

Källa: Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre