När Charlotte Öberg Bakos anlände till förrådet i Viksjö fick hon höra från personalen att hennes stjärna ligger i vägen. Foto: Hedda Themner

Hennes skulptur målades om – ”De sa att rött var kommunistiskt”

Konstnären Charlotte Öberg Bakos skulptur skulle pryda Viksjö torg. Planerna var långt gångna och skulpturen hade redan hunnit bli färdig när kommunen plötsligt ångrade sig. Skulpturen, en röd sjöstjärna, fick inte sättas upp och skulle dessutom målas om. – Jag kände att jag lämnades utan val. Det var gul eller ingenting, säger konstnären.

  • Publicerad 14:00, 27 sep 2019

Bakom två stora gallerdörrar skymtar ett klargult virrvarr. Här, i ett av kommunens förråd i Viksjö, ligger den 400 kg tunga sjöstjärnan inklämd, jämte staplade sandsäckar, trafikskyltar och farthinder.

Det är en stark kontrast till det öde som väntade skulpturen. Den skulle sitta monterad på fem stålben ovanför en damm som del i ett nytt konstverk på Viksjö torg. Hösten 2018 var planerna så långt gångna på projektet att sjöstjärnan, som då var röd, var färdigbyggd och bara väntade på att sättas upp.

”Inte första gången Alliansen stoppar konst i Järfälla”

Men då ångrade sig plötsligt kommunen och ställde in alltihop. Stjärnan fick absolut inte sättas upp.

– De sa att stjärnan var en kommunistisk symbol, säger konstnären Charlotte Öberg Bakos.

Det är ynkligt att ingen träder fram och erkänner att det var politiskt motiverat. För så var det. Varför skulle den annars målas gul?

Charlotte Öberg Bakos

Ingen politiker har än så länge trätt fram och erkänt att det var anledningen till beslutet, men en tjänsteman med insyn i processen har bekräftat för Mitt i att det var så det motiverades från politiskt håll.

– Jag blev chockad och jätteledsen. Jag har aldrig tidigare varit med om att ett verk man skrivit kontrakt på ställs in av en sån anledning, säger hon.

Oenighet över färgval

Sedan dess har hon svävat i ovisshet över vad det ska bli av hennes stjärna. Plötsligt blir hon kontaktad av en anställd på kommunen som vill diskutera färgval på stjärnan, som hela tiden varit tänkt att vara röd.

– Hon föreslog att den skulle målas gul, eftersom den absolut inte fick vara röd plötsligt. Jag gillade det inte alls, men jag kände att jag lämnades utan val. Som att det var gul eller ingenting, säger Charlotte Öberg Bakos.

– Vi tittade på någon färgkarta på en telefon och jag ville ha den mer åt mörkockra. Det hade varit en bra kompromiss tyckte jag.

Stjärnan kommer dyka upp i Barkarbystaden

Men gul blev den. Nu är planen för stjärnan att den ska upp i Kyrkparken i Barkarbystaden under hösten.

Vem som ligger bakom beslutet att måla stjärnan gul har Charlotte Öberg Bakos fortfarande inte fått svar på.

– Jag tycker det är ynkligt att ingen träder fram och erkänner att det var politiskt motiverat. För så var det. Varför skulle den annars målas gul?