Gunilla Holms loppis skänker rekordmycket till Världens barn i år. Foto: Anna Wilson

Hennes loppis slår nytt rekord

Gunilla Holm i Brottby och hennes loppiskunder slår nya rekord varje år. 10 000 kronor mer än förra året skänks till insamlingen Världens barn i oktober.

  • Publicerad 16:20, 3 sep 2012

– Det är så vansinnigt roligt det här. Jag träffar så mycket folk och alla är så glada och positiva, säger Gunilla Holm, som driver Gunillas loppis i Brottby.

I år slår hon ännu ett rekord. Tillsammans med sina kunder skänker hon 65 000 kronor, 10 000 kronor mer än förra året, till insamlingen Världens barn.

– Just nu är jag uppe i 64 000 men det ska bli 65 000 kronor, säger hon.

Gunilla Holms insamlingsidé är enkel. Den som lämnar prylar till hennes loppis får frågan; Vill du ha vinsten själv eller vill du skänka den till Världens barn? Vill givaren att vinsten går till insamlingen bokförs pengarna av Gunilla Holm när prylen säljs. Försäljningsvinsten och de pengar som samlats in i bössan som står i butiken skänks sedan till Världens barn.

I år är sjätte året hon samlar in pengar till förmån för Världens barn. Hon bläddrar i gamla tidningsklipp. För sex år sedan kändes insamlingsresultatet 10 000 kronor sensationellt. Sedan dess har siffrorna bara pekat uppåt.

– Folk kommer in med mer och mer grejor, säger hon.

Hon visar ett par italienska designskålar i glas som någon skänkt.

Men insamlingssuccén handlar både om de som skänker prylar och de som köper. Gunilla håller priserna lägre än de stora second handkedjorna. Och det får, enligt henne, fart på kommersen.

Den tisdagseftermiddag som Lokaltidningen Mitt i Vallentunasteget besöker loppisen droppar kunderna in tätt.

Föräldrar som slunkit in med barnen efter dagishämtningen får stora skälvan när porslinet undersöks av små fingrar, en man fyndar linnehanddukar och ett par småkillar köper en hett eftertraktad yugioh-figur.

Gunilla Holm har drivit loppisen i Brottby sommartid länge. Välgörenhetsarbetet är dock ganska nytt.

– Jag var i Indien och Nepal och fick se allt elände och fattigdom. Det går inte att beskriva. Det satte djupa spår, säger hon.

Fakta

Radiohjälpen

Världens barn är Radiohjälpens insamling där närmare 45 000 frivilliga i Sverige arbetar. Året stora insamlingsdagar är 6 och 13 oktober. SVT sänder galor och insamlingsevenemang 7, 12 och 14 oktober.

Källa: Radiohjälpen