Daglig rörelse. Här står Ann-Christin Rosén nästan varje morgon och instruerar sina grannar nästan varje dag det gångna året. Foto: Jesper Kjellsson

Hennes gympa får grannarna att må bra

När pandemin började för ett år sedan drog Ann-Christin Roséns igång gympa på gården vid 55+ boendet på Finn Malmgrens väg. Sedan dess har hon kört nästan varje dag.

  • Publicerad 06:15, 4 apr 2021

Vi måste hålla ut, hoppet är det viktigaste vi har

Förra året i mars stod Ann-Christin Rosén vid sitt fönster och kollade ut på den tomma gräsmattan på Finn Malmgrens Väg i Hammarbyhöjden. Där väcktes en tanke om gemensamma rörelser som visat sig varit mycket uppskattat i området

— Det har blivit en social grej för att skapa rutiner i vardagen, jag har aldrig i mitt liv pratat med mina grannar så här mycket, säger hon.

Allt börjad med att Ann-Christin Rosén ringde en av sina vänner som bor i huset för att se om det fanns något intresse. Det slutade med att de var åtta personer vid första tillfället, sedan dess har de kört nästan varje dag i ett helt år.

— Vi kör ungefär tio minuter utomhus varje dag, vi håller såklart ett bra avstånd mellan varandra, säger hon.

Stort intresse. Så här kan det se ut en vanlig morgon på Finn Malmgrens väg. 5-20 personer brukar delta. Foto: Jesper Kjellsson

Har aldrig ställt in

Under ett helt år har Ann-Christin Rosén aldrig ställt in ett pass. Oavsett väder så har det kommit mellan 5 och 20 personer på morgonövningarna som genomförs klockan 10.

Det är Ann-Christin Rosén själv som håller i passen, och inspirationen kommer från en kurs i energimedicin som hon läser. Kursen hålls delvis England men är nu på distans.

—Det har alltid kommit någon, jag kan aldrig veta hur många det är som kommer. säger hon.

Det finns inga begränsningar för vem som kan delta i övningarna.

— Alla kan delta oavsett ålder och rörlighet, den äldsta som brukar vara med är 90 år. Det är inga svåra övningar , du kan stå eller sitta beroende på vad du klarar av, säger hon.

Firar ett år med gympan, och boende i området visar sin uppskattning vid firandet. Här får Ann-Christin blommor som tack. — Jag blir helt rörd, säger hon Foto: Jesper Kjellsson