Hennes dotters grav vandaliseras varje vecka

Annika Wickströms dotters grav på Adolf Fredriks kyrkogård vandaliseras minst en gång i veckan. Trots polisanmälan fortsätter förstörelsen. – Varje gång jag går hit har jag en klump i magen. Jag vet inte vad som väntar, säger hon.

  • Publicerad 05:20, 28 aug 2017

Annika Wickström förlorade sin dotter Isabélle i en tragisk trafikolycka 1999. Hon satt i passagerarsätet när föraren plötsligt tappade kontrollen över bilen och kraschade in i en stolpe.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på henne. Det kommer aldrig att kännas bättre men jag har lärt mig att leva med sorgen, säger hon.

”Varje gång jag går hit har jag en klump i magen.”

Annicka Wickström

”Jag kanske gjorde fel”

Annika Wickström lyckades få en gravplats åt sin dotter på Adolf Fredriks kyrkogård i city. Platsen har varit betydelsefull för familjen, som bott i området sedan Isabélle föddes.

– Nu tänker jag att jag kanske gjorde fel. Om jag flyttar hennes grav någon annanstans kanske hon får vara ifred, säger Annika Wickström.

Problemen startade strax efter begravningen. En ängel i sten och andra minnesföremål försvann spårlöst från gravplatsen. Men stölderna var sporadiska och Annika Wickström valde att inte polisanmäla.

Vandaliseringar har ökat

Men sedan ett halvår tillbaka har vandaliseringarna eskalerat. Någon eller några okända personer började rycka upp Annikas planteringar och fyllde gravplatsen med bråte och skräp. Ibland så ofta som flera gånger i veckan.

– Varje gång jag går hit har jag en klump i magen. Jag vet inte vad som väntar, säger hon.

Sedan dess har hon bytt ut blommorna mot enkelt enris. För att få stopp på vandaliseringarna har hon satt upp en skylt där hon vädjar om respekt. Efter bara några dagar rycktes skylten bort.

Nu har hon börjat föra anteckningar över vandaliseringarna och i augusti lämnade hon in en polisanmälan. Förundersökningen lades ned samma dag som anmälan gjordes.

– Enligt polisen går det inte att utreda brott eftersom de inte vet vem gärningsmannen är. Men hur ofta vet man vem som är skyldig i förväg? Det känns omöjligt.

”Problemet är att det sällan finns några vittnen vid brott på kyrkogårdar.”

Fredrik Wallén, kommunpolis i innerstan.

”Det är gravskändning”

Danne Johansson är ansvarig för trädgårdsskötseln på kyrkogården och är medveten om problemet. Sedan flera månader tillbaka bevakar han gravplatsen dagligen.

– Det är gravskändning. Väldigt sorgligt, säger han.

Enligt honom är det oerhört sällsynt att gravar skändas. Ordningsproblem och narkotikabrott på kyrkogården är desto vanligare.

– Problemet med narkomaner har blivit mycket värre på Adolf Fredrik de senaste åren. Varje dag plockar jag blodiga papperstussar som lämnats kvar efter att någon injicerat på kyrkogården, säger han.

Efterlyser fler poliser

Han tror inte på att stänga kyrkogården under nätterna, som på Klara kyrkogård. Däremot skulle han vilja se fler poliser i området.

– Syns man inte så finns man inte. Jag vet att det finns mängder av bra poliser som kan prata med de personer som stör ordningen på kyrkogårdarna. Men tyvärr ser jag dem väldigt sällan.

Sedan i maj har polisen tvingats rycka ut vid 30 tillfällen till Adolf Fredriks kyrkogård på grund av olika ordningsproblem. De vanligast förekommande brotten är narkotikabrott, men misshandel och skadegörelse har också förekommit. I mitten av augusti vältes en av gravstenarna omkull.

– Det är naturligtvis fruktansvärt. Problemet är att det sällan finns några vittnen vid brott på kyrkogårdar. Därför är det väldigt svårt att hitta en gärningsman, säger Fredrik Wallén, kommunpolis i innerstan.

”Viktigt att polisanmäla”

Enligt honom görs kontinuerliga patrulleringar på Adolf Fredriks kyrkogård.

– Jag skulle säga att vi har en ganska bra närvaro, men det är fortfarande oerhört viktigt att alla händelser polisanmäls. Ju mer vi har att gå på desto lättare blir det att komma till rätta med problemen.