Hemvävt modellen när AIK är tillbaka

Medan Tyresö FF värvat storstjärnor som Marta och Caroline Seger inför årets damallsvenska går nykomlingen AIK en annan väg. Hälften av spelarna i truppen har tagit klivet upp från juniorlaget.

  • Publicerad 14:10, 2 apr 2012

18-åriga Jennie Nordin, dotter till AIK-profilen Krister Nordin, är själv en av dem som spelat i klubbens juniorlag och nu tagit en plats i damlaget. Hon debuterade i damallsvenskan redan 2010 och fick ett a-lagskontrakt förra året.

– Vi är flera i laget som har spelat länge tillsammans, det är roligt, säger hon.

På sikt tror hon att AIK kommer att ha ett riktigt slagkraftigt lag med 93:orna och 94:orna från juniorlaget som stomme. Men hon betonar samtidigt att dagens trupp är ung och saknar erfarenhet.

– Vi kommer att behöva kämpa oerhört mycket för att hänga kvar.

Att så många spelare har tagit klivet upp i a-laget tror hon kan fungera som inspiration för de yngre i klubben.

– Vi har varit med och hjälpt till en del på höstlovscamp och så. Då märker man att de har många frågor. De undrar hur det gick till när man började spela med a-laget och hur gammal man var, säger Jennie Nordin.

Hon har själv den danska klubben Solrød FC som moderklubb. Där började hon spela fotboll som 7-åring i samband med att pappa Krister Nordin spelade i Bröndby. Via Ekerö IK kom hon sedan 2007 till AIK:s F93-lag.

Att AIK just nu har ovanligt många framgångsrika unga spelare vittnar inte minst det pågående EM-kvalet för F93-landslaget om. I landslagstruppen finns utöver Nordin ytterligare fyra AIK-spelare.

Henrik Jurelius, sportchef i AIK dam, menar att modellen med att få fram egna spelare som kan ta steget upp i damlaget kommer att utvecklas ytterligare tack vare ungdoms­akademin på flicksidan som klubben drog i gång i december. Tanken är att andelen spelare som kommer från de egna juniorlagen ska vara större än dagens 50 procent.

– Men det får inte ske på bekostnad av att vi åker ur dam­allsvenskan. På sikt vill vi ligga på 75–85 procent men då handlar det om säsongerna 2014–2015, säger han.

Jennie Nordin tror att den modellen kommer att gynna klubben.

– Dels tjänar man ju ekonomiskt på det. Sedan är det nog fler spelare som kommer att söka sig till AIK när man ser att de satsar på sina unga.

AIK:s målsättning den här säsongen är kort och gott att hänga kvar i damallsvenskan. Henrik Jurelius poängterar att man inte får vara naiv i satsningen på sina egna, unga spelare.

– Det är klart att vi skulle vilja ha en större trupp, men det är ekonomin som styr. Sedan finns det ju ett transferfönster i augusti och ligger vi illa till i tabellen då är mycket möjligt att vi kommer att använda oss av det, säger han.

Fakta

Nio har spelat med AIK:s juniorlag

Stephanie Wroblewski, född 1989.

Elin Bragnum, född 1994.

Jennie Nordin, född 1993.

Petra Andersson, född 1993.

Malin Diaz, född 1994.

Therese Boström, född 1993.

Andrea Hansson, född 1993.

Jackie Kisch Brunzell, född 1993.

Nazanin Vaseghpanah, född 1987 (har tagit klivet tidigare och är nu tillbaka i AIK efter spel i Hammarby).

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09