En av Attundalandsbataljonens uppgifter är att hantera skyddsobjekt. Foto: Åsa Sommarström

Hemvärnsbataljonen bevarar det gamla namnet

Attundaland var bland annat en krigsorganisation. Än idag finns de som under samma namn försvarar Sverige i händelse av krig.

  • Publicerad 16:26, 28 nov 2017

Attunda lever kvar i nutida verksamheter. Attundalandsbataljonen, även kallad 23:e hemvärnsbatajonen, tillhör Livgardet och hör hemma i norra Stockholm.

Man skulle kunna tro att namnet levt kvar inom armén sedan medeltiden, men faktum är att de verksamheter som idag har Attunda i sitt namn ofta har återupplivat det i modern tid.

Nygammalt namn i omorganisation

23:e hemvärnsbataljonen fick sitt namn 2006 när hemvärnet organiserades om i Stockholm.

– Då fanns det fyra bataljoner i Stockholm som skulle bli tre. Ett antal norrortskommuner skulle läggas samman och bli en ny bataljon, säger Sten Törnsten som är chef för Attundalandsbataljonen.

Geografisk koppling

Kommunerna som bildade den nya hemvärnsbataljonen var Sigtuna, Upplands Väsby, Vallentuna, Täby, Danderyd, Sollentuna, Järfälla och Upplands-Bro. En arbetsgrupp fick i uppdrag att reda ut den geografiska kopplingen.

– Någon i gruppen kom på att området motsvarade det här medeltidsbegreppet och vi kände att det här var ett bra namnförslag, säger Sten Törnsten.

Bataljonen krympte

Idag är bataljonen något mindre. I senaste omorganisationen fick Upplands-Bro, Järfälla och Sollentuna lämna Attundalandsbataljonen och tillhör numera den nybildade Järvabataljonen.

– Men vi behåller Attundalandsbegreppet för att det stämmer ganska väl ändå. Byter man namn för ofta är det ingen som vet vad man heter till slut, säger Sten Törnsten.

Fakta

Här lever Attundaland också kvar

Attunda Tingsrätt i Sollentuna.

Attunda tingsrätt. Ligger i Sollentuna kommun och omfattar Danderyds, Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholms och Österåkers kommuner. Tingsrätten bildades 1 april 2007 när Sollentuna tingsrätt och Södra Roslags tingsrätt försvann.

Brandkåren Attunda. Bildades 1997 av Järfälla, Sollentuna, Upplands-Bro och Upplands Väsby kommuner i Stockholms län. Sedan 1 januari 2009 ingår också Sigtuna och Knivsta kommuner.

Attunda orienteringsklubb. Attunda OK är en orienteringsklubb i Sollentuna. Klubben bildades som en tävlingsallians med klubbarna Turebergs IF och Rotebro IS.

 

Visa merVisa mindre

Striden om gräddhyllan i Kungsängen

Bygget av Svartviks Strand kommer allt närmare. Planerna för ett nytt bostadsområde vid Svartviken i Kungsängen har varit en långdragen process av överklaganden i olika instanser. Mark- och miljööverdomstolen river nu upp tidigare instans beslut...måndag 14/6 14:32

Antalet covidfall fortsätter minska i Upplands-Bro

Drygt 10 000 Upplands-Brobor har fått första sprutan. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro fortsätter minska. Siffrorna kan dock ha påverkats av ett intrångsförsök i Folkhälsomyndighetens databas.fredag 11/6 15:38