Hemvärnet ryckte ut för coronatest i hemmen

Hur stor andel av invånarna i regionen är det egentligen som är smittade av corona-viruset? 24:e Hemvärnsbataljon Stockholm körde ut självtester till 738 stockholmare för att undersöka saken.

  • Publicerad 14:58, 8 apr 2020

De fick uppdraget en onsdag eftermiddag och satte igång dagen efter. 25 soldater i 24:e Hemvärnsbataljon Stockholm anmälde sig och fick utbildning av försvarets specialister på smittskydd ute på Livgardet i Kungsängen.

Sedan var det bara att köra.

– Vi hyrde 12 bilar och körde ut 130 mobila självtest om dagen, över hela länet, och hämtade upp dem dagen därpå. Nio dagar tog det, säger Fredrik Enström, plutonchef vid Hemvärnet.

Ge en bild av smittoläget

De 738 testerna ska ge en bild av hur många smittade det finns i Stockholms län. Den statistik som Region Stockholm har visar ju inte den faktiska smittspridningen, då man ju enbart provtar personer som behöver vård.

Deltagarna har rekryterats slumpvis från en hälsopanel, och det har varit frivilligt att delta. De har fått ta prov på sig själva från näsa och svalg, dessutom lämna saliv.

– Vi har förstås legitimerat oss och hållit ett säkerhetsavstånd om två meter samt spritat händerna före och efter avlämning och upphämtning, säger Fredrik Lindström.

Analyseras nu

Nu ska proverna analyseras vid Folkhälsomyndighetens laboratorium för att undersöka om covid-viruset förekommer i proverna.

Analysen visar inte om man varit sjuk i covid-19, utan enbart pågående infektion.

130 corona-tester kördes ut, och hämtades, varje dag.

Resultatet, som väntas redovisas i dagarna, gäller således antal smittade i månadsskiftet mars-april.

Ett ovanligt uppdrag

Fredrik Enström

– Det här var ett ovanligt uppdrag, framför allt för att det utfördes i civila kläder. Annars har vi oftast i uppdrag att leta efter försvunna personer, eller vid större händelser, som bränderna sommaren 2018, säger Fredrik Enström.