KÄMPAR. Marianne Wangenheim och Maya Fink, vid Trångsunds hemtjänstenhet, anser att hemtjänsten är underfinansierad och att det varit omöjligt att hålla budgeten. Foto: Claudio Britos

Hemtjänstpersonal: "Vi är lättade"

Beskedet att den kommunala hemtjänsten blir kvar togs emot med glädje på Trångsunds hemtjänstenhet. "Vi är jätteglada. Nu gäller det bara att kämpa vidare för att få bort minutschemat", säger Marianne Wangenheim.

  • Publicerad 16:26, 16 mar 2021

Det har varit tre oroliga månader för Marianne Wangenheim och hennes kollegor på Trångsunds hemtjänstenhet.

Men förvaltningsrätten ansåg att beslutet att lägga ner den kommunala hemtjänsten stred mot kommunallagen och kommunen har bestämt att inte överklaga domen. Det innebär att den kommunala hemtjänsten kommer att finnas kvar.

– Vi är självklart jätteglada för det här. Man anade att det faktiskt fanns en chans när domen kom från förvaltningsrätten att beslutet tagits i fel instans. Men det är inte förrän nu vi kan andas ut, säger Marianne Wangenheim och fortsätter:

– Det känns så skönt att det faktiskt går när man är många tillsammans. Nu gäller det bara att kämpa vidare för att få bort minutschemat.

Ingen ersättning

När Mitt i Huddinge träffade Marianne Wangenheim och hennes kollega Maya Fink i höstas berättade de om sin vardag i hemtjänsten och hur den inte går ihop. Att varenda minut är inrutad, att de beviljade tiderna inte räcker till och att de inte får betalt om de stannar längre hos en kund.

– Just nu har vi ganska många som har dubbelbemanning, men vi får bara betalt för en person. Vi förlorar massor av pengar på det, det är helt absurt, säger Marianne Wangenheim.

Ett annat problem de påtalat är att de ibland får hjälpa larmgruppen, men utan ersättning.

– För några veckor sedan ringde larmgruppen till oss. Det var en privat hemtjänstutförare som kontaktat larmgruppen, men de kunde inte gå dit utan då fick vi ta det. Och vi får inte betalt för det.

Ökade anslag

Larmgruppen ska få ökat anslag 2021 och hela ersättningen till hemtjänsten höjs med 2,5 procent. Pengarna kommer från statsbidragen som öronmärkts för äldreomsorgen.

– Det är slående att man satsar på hemtjänsten nu. Man kan ju spekulera i om det hänger ihop med att de ville göra det mer attraktivt för privata utförare att etablera sig i Huddinge, men jag vet inte om det är så, säger Lelle Eriksson, ordförande för Kommunal i Huddinge.

Fackförbundet välkomnar beskedet att den kommunala hemtjänsten blir kvar och att deras medlemmar därmed inte förlorar jobbet.

– Vi är nöjda naturligtvis. Nu hoppas vi att viljan finns att lösa de organisatoriska problemen också, säger Lelle Eriksson.

TÅRTKALAS. Fackförbundet Kommunal bjöd hemtjänstpersonal på tårta för att fira. Foto: Läsarbild