Företagets jurist säger att de inte fått ta del av kommunens utredning. Foto: Mostphotos/Erik Lejdelin

Hemtjänstföretaget: ”Vi vill se utredningen”

Hemtjänstföretaget 1:a aktiva valet fick sparken av kommunen med omedelbar verkan. Nu säger företaget att de inte fick en chans att försvara sig, eller ta del av kommunens utredning. – Vi har krävt att få se vad hävningen grundas på, säger Niklas Borg, företagets jurist.

  • Publicerad 13:41, 1 okt 2018

Kommunen gick i förra veckan ut med att de avslutat avtalet med hemtjänstföretaget 1:a aktiva valet med omedelbar verkan. Orsaken ska enligt socialchefen Claes Lagergren ha varit att företaget rapporterat in insatser som aldrig utförts. Brukare ska heller inte ha fått omsorg i den utsträckning som avtalats.

Levt i mörker

Men enligt företagets jurist är anklagelserna om att företaget fuskat med rapporteringen helt ny.

– Det du säger nu är ny information för mig. Vi lever i totalt mörker, kommunen är väldigt förtegen, säger Niklas Borg.

Han säger att kommunen ”helt bryskt” kallade till sig en av företagets representanter till kommunhuset och meddelade att man hävt deras avtal. Kommunen ska ha baserat beslutet på två utredningar.

Vi har krävt av kommunen att vi ska få se utredningen

Niklas Borg, jurist

Men de fick företaget inte ta läsa.

– Det är väldigt ovanligt att man inte presenterar materialet. Vi har krävt av kommunen att vi ska få se utredningen för att se om deras beslut är fel, delvis fel eller om det rätt, säger Niklas Borg.

Hade kommunen kontaktat företaget innan hävningen och uppmärksammat bristerna?

– Nej, det här var helt utan förvarning. Min klient har inte haft en chans att rätta till eventuella brister eller ens kunnat försvara sig. Företaget har varit leverantör åt kommunen i sex år.

Erkänner företaget att några fel har begåtts?

– Företaget tillbakavisar att man rapporterat på det sätt som kommunen påstår. Företaget använder sig av kommunens system som är kopplat till varje anställd. Man registrerar sig när man kommit till kunden och registrerar när man går därifrån. Företaget har många anställda och det kan vara den mänskliga faktorn inblandat, men det vet vi inte. Vi har som sagt inte fått ta del av utredningen.

Orsakat stor ekonomisk skada

Han säger att de kommer att bestrida hävningen och få den ogiltigförklarad.

– Det här har orsakat en stor ekonomisk skada för företaget. Det finns ett stort antal anställda som inte kan placeras på några andra tjänster. Flera av våra kunder och deras anhöriga är bestörta över hur kommunen agerat.