Hemtjänsten. En bransch där de som fuskar tycks tjäna mer pengar än de företag som är seriösa. Foto: Mostphotos

Hemtjänstföretag blåste kommunen på pengar

Företaget Agdas hemtjänst har vid flera tillfällen dubbelregistrerat personal och på så sätt lurat Sollentuna och andra kommuner som har betalat för hemtjänsten. Det visar en granskning i boken Hemtjänstmaffian.

  • Publicerad 05:58, 18 okt 2021

Jag har aldrig varit hos kunderna i den ena kommunen som de har registrerat mig hos.

– Jag har aldrig varit hos kunderna i den ena kommunen som de har registrerat mig hos, säger en tidigare anställd som uttalar sig.

Valfriheten i hemtjänsten skulle öka kvaliteten och gynna småföretagande. Men samtidigt släpptes fuskare och kriminella in i hjärtat av den svenska välfärden. Resultatet blev – i en rad fall – slavliknande arbetsvillkor, hemtjänst som inte utförs, och kommuner som luras på miljonbelopp.

Det framgår av boken Hemtjänstmaffian där författarna har kartlagt fusket och kan belägga att minst 66 fuskande hemtjänstföretag har slängts ut från Sveriges kommuner sedan 2013.

Hos två brukare samtidigt

Ett företag som trots kommunernas egna kontroller har kommit undan med fusk är Agdas hemtjänst som utför hemtjänst i Stockholms stad och som fram tills nyligen också fanns i Sollentuna och Upplands Väsby.

Kommunens tidsrapporteringssystem, där anställda på Agdas registrerat när de varit hemma hos en brukare, ligger till grund för kommunens ersättning till hemtjänstföretaget och för vad brukaren betalar för sin hemtjänst.

Men granskningen visar att samma person vid fem tillfällen har registrerats hos två olika brukare i två separata kommuner – samtidigt.

Dåliga arbetsförhållanden

Före detta anställda på företaget vittnar om att dubbelregistrering är vanligt, och att det bara är ett av flera av företagets sätt att fuska.

Dessutom vittnar de om mycket dåliga arbetsförhållanden. De flesta i företaget är timanställda och Agdas anställer gärna billig personal som inte har bott så länge i Sverige, som inte är bra på svenska och har dålig koll på sina rättigheter, enligt vittnesmål i Hemtjänstmaffian.

Lokaltidningen Mitt i har upprepade gånger sökt vd:n och styrelseordföranden för Agdas hemtjänst, Ghion Wessman, men utan att få svar.

Hemtjänstfusk har gett klirr i kassan

Boken Hemtjänstmaffian, skriven av Kommunalarbetarens reporter Mira Klingberg Hjort och Arbetets reporter Karl Martinsson, visar att minst 66 företag slängts ut ur landets kommuner på grund av fusk sedan 2013.

Företagen har gjort vinster på en halv miljard kronor sedan 2013 och att många företag som aldrig har åkt fast gör misstänkt höga vinster.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

75 män greps i riktad insats mot prostitution

Nyheter Tillslag i bland annat Sollentuna i "Insats torsk 2.0" Under de två senaste veckorna har polisen gripit omkring 75 personer i samband med riktade insatser mot prostitution och människohandel i Stockholms län.tisdag 30/11 11:22

Pappa från Sollentuna lämnas ut till Turkiet

Nyheter Högsta domstolen tog beslutet En Turebergsbo i 20-årsåldern kommer att utlämnas till Turkiet där han är misstänkt för grovt narkotikabrott. Det står klart efter ett beslut i Högsta domstolen.tisdag 30/11 5:50