Granskningen visar att Enklare Vardag utnyttjar anställda och fuskar med tidsrapportering. Foto: Mostphotos

Hemtjänstfirma i Väsby lurar sina anställda

Hemtjänstföretaget Enklare Vardag, som har kontor i bland annat Upplands Väsby, ska ha tvingat anställda att lämna tillbaka delar av sin lön för att få stanna i Sverige. Kommunen fick larm om firmans metoder redan i april i fjol, men ännu har man inte hävt avtalet.

  • Publicerad 16:30, 6 mar 2019

Under tisdagen avslöjade tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren uppgifter om att hemtjänstföretaget Enklare Vardag utnyttjat anställda och fuskat med tidrapporter.

Företaget, som har avtal med Upplands Väsby och sex andra kommuner i Stockholms län, ska bland annat ha tvingat anställda att lämna tillbaka delar av sina lön för att få stanna kvar i Sverige.

En timlön på 54 kronor

Fusket går ut på att personalen jobbar enligt kollektivavtal på pappret – men i verkligheten jobbar man fler timmar än man får betalt för, ibland så mycket som 260 timmar i månaden. Det innebär en timlön på 54 kronor.

För att lyckas med detta loggar anställda in med olika telefoner under olika namn så att kommunerna inte upptäcker övertiden. Men det finns även fall där en person arbetat i tre olika kommuner – vid samma tidpunkt.

Flera anställda vittnar om att de därefter tvingas ta ut pengar kontant och lämna tillbaka till företaget om de inte arbetet 200 timmar i månaden.

Lockat över anställda med svarta pengar

Enklare Vardags vd Fariba Bameti ska vid ett tillfälle har försökt ”köpa” in kunder genom att ge svarta pengar till anställda på andra företag för att locka över både dem och deras kunder. Detta styrks genom ett bandat samtal som flera kommuner – bland dem Upplands Väsby – fått ta del av i april förra året.

Upplands Väsby har larmats

De kommuner som har avtal med företaget har larmats tidigare, bland annat genom ett anonymt brev, men vissa av kommunerna förvarnade företaget innan kontroller genomfördes medan andra kommuner lät företaget utreda sig självt.

Upplands Väsby kommun har haft ögonen på Enklare Vardag sedan de fick höra den graverande ljudinspelningen med Fariba Bameti i april förra året.

När kommunen sedan fick det anonyma brevet i augusti 2018 granskades företagets tidsregistreringar. Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby, berättar att man upptäckt felaktiga tidrapporteringar samt att det kan ha förekommit anhöriganställningar.

– Vi har inget som kan bevisa det, men ja, vi misstänker att det har förekommit anhöriganställningar, säger Magnus Lublin till Mitt i.

Funnit flera brister

I januari i år genomförde kommunen oannonserade besök hos ett antal brukare samt på företagets kontor i Väsby.

I slutet av februari konfronterades hemtjänstföretaget med de brister man hittat. Enklare Vardag har brustit i dokumentation, nyckelhantering och vid tillfällen låtit bli att meddela kommunen när brukarnas behov minskat.

Inte tillräckligt för att häva avtalet

Upplands Väsby kommun har med hjälp av jurister undersökt möjligheten att häva avtalet med hemtjänstföretaget. Juristerna har inte ansett att kommunen haft tillräckligt på fötterna för att häva avtalet, utan i stället rekommenderat dem att göra en rättelseanmaning.

– Företaget fick då två veckor på sig för att inkomma med svar till mig på hur de skulle rätta till bristerna. Det har de nu gjort, säger Magnus Lublin till Mitt i.

Gör regelbundna kontroller

Magnus Lublin berättar att kommunen gör regelbundna uppföljningar av de hemtjänstföretag som verkar i kommunen. Han hoppas att kommunens satsning på digitala lås, som Mitt i tidigare rapporterat om, kommer att göra det svårare att fuska med exempelvis tidrapportering.

Upplands Väsbys avtal med Enklare Vardag sträcker sig till siste december 2021.

Företaget förnekar alla uppgifter

Mitt i har sökt företagets vd Fariba Bameti som hänvisar till ett pressmeddelande på deras hemsida.

”Enklare Vardag AB tillbakavisar kraftfullt de anklagelser om svarta pengar, anhöriganställningar, fusk med tidrapportering, löner, förbud att gå med i facket”.