Beslutet som fattades i onsdags innebär att all hemtjänst på Värmdö kommer att upphandlas och privata utförare kommer att få lägga anbud på ett eller flera områden på Värmdö.

Men i den nya modellen kan det bli så att kommunen inte utför någon hemtjänst själva.

- Vi vet inte än om kommunen kommer utföra hemtjänst i egen regi eller inte. Det beror på vilka anbud som kommer, säger Anna Lipinska, (KD), ordförande i Värmdös vård- och omsorgsnämnd.

- Den kommunala hemtjänsten har gått med förlust i många år och en orsak till det är att vi har förhållandevis få brukare och stora geografiska områden, så det är svårt att få det att gå runt, tillägger hon.

Varför tror ni att privata utförare ska klara av det bättre än kommunen?

- En privat utförare som uppfyller kraven i upphandlingen blir ju ett bättre alternativ än kommunen, som troligtvis inte kommer klara av de ekonomiska kraven. Syftet med upphandlingen är att vi får den bästa utföraren utifrån kvalité och soliditet.

Oppositionen är upprörda över beslutet, som de menar tar bort valfriheten hos de äldre.

- Vi är inte emot att det finns privata utförare så länge det finns ett kommunalt alternativ att välja på också, i alla kommundelar. Som det blir nu är de äldre tvungna att ta den utförare som kommunen har upphandlat, även om man inte är nöjd, säger Carl Kangas, (S), oppositionsråd på Värmdö.

Även V och SD röstade mot förslaget i onsdags. Tanken är att det hela ska sjösättas under 2021.