Äldrebrott. En kvinna som jobbade på två olika hemtjänstföretag stal av flera äldre i deras hem. Foto: Mostphotos

Hemtjänstanställd misstänkts ha stulit för hundratusentals av 90-åringar

En kvinna från södra Stockholm som arbetat inom flera hemtjänstföretag åtalades förra veckan för grov stöld och inbrott hos flera av dem hon jobbat hos. De drabbade är mellan 90 och 95 år och bor i Botkyrka och Nacka, men fler äldre kan ha blivit bestulna.

  • Publicerad 11:33, 25 apr 2022

En kvinna från södra Stockholm åtalades den 19 april för bland annat grov stöld, inbrott och bedrägeri sedan hon misstänks ha stulit av flera äldre som hon jobbat hos i sin tjänst inom två hemtjänstföretag.

– Brotten har skett på olika sätt, antingen genom att hon stulit sakerna hemma hos folk i samband med att hon jobbade där eller genom att hon har gjort inbrott hos de äldre, säger Sara Aflaki, utredningsledare i lokalpolisområde Skärholmen.

Stal i äldres hem

Det hela uppdagades i samband med att polisen i ett annat ärende kontrollerade kvinnans bil och där hittade misstänkt stöldgods som ledde till att kvinnan greps.

Efter förhör framkom att kvinnan arbetade inom hemtjänsten och att flera äldre personer som haft hjälp av de aktuella företagen hade blivit utsatta för brott. Vid husrannsakan hittade polisen ytterligare stöldgods som kunder kopplas till ägare i flera ouppklarade ärenden.

Vad har hon stulit?

– Pälshalsband, smycken och myntsamlingar, säger Sara Aflaki.

Hur mycket är sakerna värda?

– Det vet vi inte exakt. Men man pratar om runt 200 000 kronor. Men det finns även saker som det saknas kvitto på och som har affektionsvärde, säger Sara Aflaki.

Använde äldres bankomatkort

Kvinna åtalas även för att ha köpt varor runt om i Stockholm med ett bankomatkort som tillhör en äldre kvinna.

De drabbade äldre som åtalen gäller är mellan 90 och 95 år och bor i Nacka och Botkyrka. Men fler äldre i andra områden där kvinnan har arbetet inom hemtjänsten kan ha utsatts för brott.

– Vi håller på att utreda fler ärenden men jag kan inte uttala mig om dem på grund av förundersökningssekretess, säger Sara Aflaki.

Brotten har begåtts mellan maj 2021 till mars 2022.

– Det känns bra att målsägarna som blivit bestulna, både på värdesaker och personliga saker med affektionsvärde, nu har fått tillbaka sina ägodelar, säger Sara Aflaki.

Hur kan äldre skydda sig mot den här typen av brott?

– Det kan vara svårt när är hemtjänstpersonal som man ju har förtroende för men det är bra att uppmärksamma var man har sina värdesaker och gärna förvara dem hemma hos ett barn eller någon annan, säger Sara Aflaki.