Missförhållande. Händelsen i Danderyd utreds som ett allvarligt missförhållande, meddelar Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Foto: Mostphotos

Hemtjänst utreds efter anställd "lånade" pengar

Ett hemtjänstbolag i Danderyd utreds av IVA efter att en vårdare ska ha lånat uppemot en kvarts miljon av en äldre brukare. Händelsen har även polisanmälts.

  • Publicerad 08:00, 23 okt 2021

Sedan i början av oktober utreder Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ett allvarligt missförhållande på ett hemtjänstbolag i Danderyd.

En vårdare i hemtjänsten ska ha utnyttjat en äldre brukare genom att under en lång period ha lånat stora summor pengar utan att betala tillbaka.

Totalt ska det röra sig om över en kvarts miljon kronor.

"Började plötsligt gråta"

Fallet uppdagades i juni efter att anhöriga fick tillgång till kontoutdrag från brukarens bankkonto. Uppemot 120 000 kronor ska då överförts till vårdaren. Ytterligare 160 000 kronor är inte redovisade, men misstänks även gått till vårdaren.

I utredningen framgår det att den äldre och vårdaren känt varandra länge.

”En dag satt X i kundens vardagsrum och började plötsligt gråta och berättade att hen inte hade någonstans att bo utan skulle få bo i sin bil framöver. Kunden kände då att hen ville hjälpa X” står det i anmälan.

Ska ändra på rutiner

Enligt hemtjänstbolaget ska rutiner uppdateras kring hantering av bankkort och personal informeras om deras nolltolerans för mottagande av gåvor. Enligt lex Sarah-anmälan har händelsen polisanmälts.

Mitt i har sökt bolaget för en kommentar.