Ideal vård och service uppmanade personal att kasta bort mediciner de glömt att ge brukare för att det inte skulle upptäckas. Foto: Mostphotos

Hemtjänst misstänks ha slängt medicin för att mörka misstag

Anställda vittnar om löneproblem, fusk och dålig arbetsmiljö. Hemtjänstföretaget Ideal vård och service anklagas även för att ha glömt att ge människor sin medicin. – Sedan bad de nästa personal att slänga bort dem så att det inte skulle märkas, säger personal.

  • Publicerad 12:32, 12 feb 2020

En granskning gjord av Upplands Väsby kommun visar att Ideal vård och services personal felaktigt legitimerat sig hemma hos personer i behov av hemtjänst, fuskat med arbetstider och att man förfalskat personallistor med kompetens och anställningsformer.

Tre kommuner i Stockholm har rivit upp sina avtal med företaget, och enligt källor med insyn kommer det att läggas ned.

Kastade bort människors medicin

Förutom att tvingas arbeta under långa arbetspass utan rast, tvivelaktiga anställningar och sällan få ut varken lönespecifikationer eller semesterersättning, vittnar flera i personalen om att Ideal vård och service uppmanat dem att slänga bort mediciner som man glömt ge till brukare.

– En gång kom jag hem till en brukare och såg lite piller ligga framme på bordet. Jag ringde kontoret och försökte få reda på vad det var för något, men de sa att det inte var något att oroa sig för och att jag bara skulle kasta bort dem.

Personen säger att det inte var något hen vågade prata högt om, men annan personal intygar om samma sak:

– De har glömt att ge kunderna sin medicin och sedan bett nästa personal att slänga bort dem så att det inte skulle märkas.

IVO-anmälde hemtjänsten

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har fått in anmälningar om Ideal vård och service vid minst tre tillfällen under 2019. I en anmälan står att hemtjänstföretagets ”personal glömmer att ge medicin, och slänger bort medicin för att hemsjukvården inte ska märka det”.

IVO skickade vidare klagomålet till Ideal vård och service att hantera. Enligt myndigheten är hemtjänstföretag skyldiga att justera verksamheten efter klagomål.

Anders Åkerlind är medicinskt ansvarig läkare på Vlg, en av Väsbys vårdcentraler som ansvarar för hemsjukvård.

– Det är alltid allvarligt att man inte får sin medicin, men det finns så klart grader i allvaret. Vissa mediciner måste man ha varje dag, andra är det inte fullt lika allvarligt om man skulle missa någon enstaka dag. Det beror helt på vilka åkommor man har, säger han.

Hemtjänsten utredde inte klagomål

I sin granskning skriver Upplands Väsby kommun att man stött på ett stort motstånd från Ideal vård och service. Bland annat visade hemtjänstföretaget ”en stor ovilja” att utreda en anmälan om Lex Sarah efter att man låtit bli att kontakta en person i behov av nytt stöd, enligt kommunen.

Företagets verksamhetschef Sonia Dávila, som larmade om fusket på Ideal vård och service, gjorde en av IVO-anmälningarna. Hon bekräftar oviljan och menar att klagomålen från brukare sällan utreddes.

– Personalen kan inte svenska och det var svårt att få reda på vem som gjort det.

Mitt i har upprepade gånger utan framgång sökt personer i Ideal vård och services ledning. Samordnaren för verksamheterna i Upplands Väsby och Sollentuna vill inte lämna någon kommentar.

 

Hemsjukvård

Hemtjänsten har delegerats medicinering:

Vårdcentraler i Väsby har fram till nyligen haft möjlighet delegera medicineringen till hemtjänsten. Men flera hemtjänstbolag i kommunen menar att haft svårt att hitta tid för att ge brukarna sina mediciner, och avsade sig ansvaret i december förra året.

– Väsby kommun har egentligen varit snäll och låtit hemtjänstföretagen fortsätta dela ut mediciner. Nu blir det tyvärr ett slags dubbelarbete. Hemtjänsten kommer hem till någon på morgonen och sedan kommer vi, i bland samtidigt, och ger tabletterna. Men det är ju så det ser ut, säger Lars Åberg, verksamhetschef på Runby vårdcentral.

Källa: Runby vårdcentral, Vlg, Region Stockholm
Visa merVisa mindre